Pulpac visar första standardiserade produktionslinan

Demonstrationslinjen med Dry Molded Fiber-tekniken finns på plats i Göteborg. Foto: Pressbild

Gensvaret från industrin är stort för livsmedelsklassad högvolymsproduktion av prisvärda torrformade fiberprodukter, enligt Pulpac. Företaget kan nu visa upp världens första standardiserade produktionslinje med Dry Molded Fiber-tekniken i Göteborg.

Dry Molded Fiber-tekniken vill Pulpac ersätta de flesta förpackningar och engångsprodukter som i dag är gjorda av plast med traditionell fiberformning eller plastkonvertering. Tekniken gör det möjligt att producera i höga hastigheter. Allt från fiberbaserade lock till engångsmuggar, köttbrickor, tråg och behållare för detaljhandeln, till förpackningar och flaskor till kosmetikaindustrin.

Pulpac har satt igång produktionen av skedar av ren cellulosafiber. Foto: Pressbild

Standardiserad produktionslinje

Den allra första demonstrationslinjen finns i PulPacs Tech Center i Göteborg. Företaget har dragit igång industriell tillverkning av livsmedelsklassade, hållbara skedar av ren cellulosafiber med vad de kallar världens första standardiserade produktionslinje – PulPac Production Unit 300 ton (PU300). Den årliga kapaciteten är upp till 230 miljoner skedar. Företaget ser engångsbestick som ett mycket intressant segment med miljarder enheter i årlig förbrukning. Också med tanke på det EU förbud mot engångsprodukter i plast, exempelvis bestick, som träder i kraft den 1 juli i år.

Pulpacs Linus Larsson, vd och grundare, säger i ett pressmeddelande att PU300-plattformen är en milstolpe för att göra prisvärda fiberbaserade förpackningar tillgängliga i hela världen.

– För att möta det enorma intresset från varumärken och tillverkare, skalar vi nu leverantörskedjan genom att bygga ett globalt nätverk av världsledande leverantörer av torrformad fiber.

PulPac Production Unit 300 ton.

– Att förenkla övergången och stödja våra kunder att komma igång med sin egen tillverkning av torrformad fiber är högsta prioritet för att nå vårt mål att ersätta +1 miljon ton plast till 2025.

Mer energieffektiv

Den torra produktionsprocessen är extremt snabb, enligt Pulpac. Cykeltid och produktion är i nivå med plasttillverkning och upp till tio gånger snabbare än konventionell fiberformning. De menar vidare att processen är mer energieffektiv än konventionell fiberfomering och möjliggör materialeffektivitet på upp till 99 procent med återvinning in-line.

– Mångsidigheten, kostnadsstrukturen och det faktum att Dry Molded Fiber är redo för marknaden öppnar spännande möjligheter för både fiber- och plastkonverterare. Om några år kommer det vara möjligt att tillverka torrformade fiberflaskor och andra komplexa produkter med Dry Molded Fiber. Men redan idag kan våra kunder kommersialisera kostnadseffektiva högvolymsprodukter som skedar, tråg, lock, skålar – pappersprodukter som kan hålla fett och vatten helt utan giftiga kemikalier – och som är redo för att produceras med PU300, säger Sanna Fager, försäljningschef hos PulPac.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Fyra etikettpressar ska möta alla kundbehov

Hög produktivitet i kombination med god kvalitet, är försäljningsargumenten från Gallus och Heidelberg för de nya digitala pressarna i Diamond Core-serien.
– Gallus har tidigare bara haft hybridmaskiner när det gäller digital etikettproduktion men i och med denna lanseringen så får vi fyra stycken helt digitala maskiner i produktutbudet. Detta ger oss möjlighet att erbjuda våra produkter till ett bredare kundsegment, säger Rickard Rafstedt hos Heidelberg Sverige.

Publicerat av: 

Förpackningsdesign för nybörjare – och experter

När Ink n Art lanserade sin webbshop var tanken att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för kunder att beställa. Men också att låta kreativiteten flöda. Valet föll på designmotorn Chili Publisher Online, en mjukvara som ger användare möjlighet att skapa både unika och standardiserade förpackningar, klistermärken och tackkort.

Publicerat av: 

Emballageteknik blir först i Norden med inkjetmaskin

Nu kommer Svensk Emballageteknik att kunna printa direkt på kartong, korrugerat och förstansat material med vattenbaserad inkjet. Företaget har investerat i Konica Minoltas PKG-675i för att skriva ut förpackningar av wellpapp och kartong – 18 meter i minuten.
– En spännande utveckling, säger marknadsansvarige Anders Pontén.

Publicerat av: