Livsmedelsföretag får chans att blomstra

Livsmedels- och förpackningsnäringen får en skjuts i Skåne. Foto: Pressbild

Ett skånskt tvåårigt projekt drar igång. Bakom står React-EU och Region Skåne som pumpar in 6 miljoner kronor i ett innovationsstödsystem för att skapa fler arbetstillfällen och ge livsmedelsföretag chans att växa fortare och hållbart.

Projektet syftar till att ge företag inom livsmedels- och förpackningsnäringen möjlighet att växa fortare och mer hållbart, och skapa fler arbetstillfällen, utifrån sina unika förutsättningar i spåren efter corona. Stödet ges till startups och små- och medelstora livsmedelsföretag.

Bakom projektet står klusterorganisationerna Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova Incubator & Science Park. Det hela backas upp med stöd av React – EU, en insats inom EU:s regionalfond som ska stärka näringslivets förmåga till omstart och omställning efter coronapandemin.

”Kräver stora investeringar”

Lotta Törner är vd på Livsmedelsakademin, en av organisationerna som ska leda projektarbetet:

– Att bygga upp en storskalig produktion tar tid och kräver stora investeringar. Många företag kommer inte över det som kallas “dödens dal” där bristen på testanläggningar, riskvilligt kapital och möjlighet till skalbar produktion är ett stort hinder. Det är detta vi nu ska jobba med.

Organisationerna skriver i ett pressmeddelande att covid-19 har haft stor inverkan på livsmedelsnäringen. De pekar på att regeringen har klassat näringen som samhällskritisk, vilket betyder att självförsörjningsgraden behöver öka i Sverige.

Närproducerat blir viktigare

De hänvisar även till Producentbarometern 2020 som visar att över hälften av svenska livsmedelsföretag tror att närproducerat kommer att vara det mervärde som efterfrågas mest av konsumenterna de närmaste fem åren. Ursprung och produktionssätt har blivit allt viktigare.

Marie Malmberg Lavsen. Foto: Pressbild

– Under två år ska 25 företag vara med och testa hur olika aktörer i innovationsstödsystemet samarbetar och samordnar sina insatser. Målet är att utveckla ett sömlöst system som är anpassat efter företagens behov utifrån var de är i sin tillväxtresa, säger Christian Nyhlén, vd på Krinova Incubator & Science Park.

En långsiktig kraftsamling

Marie Malmberg Lavsen, vd för förpackningsklustret Packbridge:

– Maten är den största enskilda orsaken till globala miljöproblem och framtidens livsmedelskedja står inför stora utmaningar. Tillsammans med Livsmedelsakademin och Krinova är vi redo att driva en långsiktig kraftsamling för ett hållbart livsmedelssystem i Skåne.

Även ett antal stora livsmedelsföretag kommer att vara delaktiga i projektet. De kommer att pitcha sina utmaningar och behov för en panel av små och medelstora företag som enskilt eller i samverkan kan komma att utveckla lösningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Fyra etikettpressar ska möta alla kundbehov

Hög produktivitet i kombination med god kvalitet, är försäljningsargumenten från Gallus och Heidelberg för de nya digitala pressarna i Diamond Core-serien.
– Gallus har tidigare bara haft hybridmaskiner när det gäller digital etikettproduktion men i och med denna lanseringen så får vi fyra stycken helt digitala maskiner i produktutbudet. Detta ger oss möjlighet att erbjuda våra produkter till ett bredare kundsegment, säger Rickard Rafstedt hos Heidelberg Sverige.

Publicerat av: 

Förpackningsdesign för nybörjare – och experter

När Ink n Art lanserade sin webbshop var tanken att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för kunder att beställa. Men också att låta kreativiteten flöda. Valet föll på designmotorn Chili Publisher Online, en mjukvara som ger användare möjlighet att skapa både unika och standardiserade förpackningar, klistermärken och tackkort.

Publicerat av: 

Emballageteknik blir först i Norden med inkjetmaskin

Nu kommer Svensk Emballageteknik att kunna printa direkt på kartong, korrugerat och förstansat material med vattenbaserad inkjet. Företaget har investerat i Konica Minoltas PKG-675i för att skriva ut förpackningar av wellpapp och kartong – 18 meter i minuten.
– En spännande utveckling, säger marknadsansvarige Anders Pontén.

Publicerat av: