Milstolpe har nåtts för returbackar

Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem, vill få fler varuflöden att ansluta sig till deras returlådor och pallar. Foto: Pressbild

Svenska Retursystems meddelar att användandet av deras lastbärare i livsmedelsbranschen nå har ersatt över två miljarder engångsemballage.

Retursystemet drog igång för drygt 20 år sedan och i dag distribueras hälften av alla Sveriges färskvaror i deras returbackar. Returbackarna har nu skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger – en milstolpe enligt Svenska Retursystem.

Vill nå fler

De hoppas nu att fler branscher ska hoppa på tåget med deras retursystem av pallar och backar.

–Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

Hälften av alla Sveriges färskvaror går i Svenska Retursystems backar. Foto: Pressbild

Går genom hela flödet

En returlåda har en livslängd på 15 år och används i snitt 150 gånger. En användning innebär att lådan används i hela flödet mellan matproducent, grossist, vidare till butik eller restaurang och sedan tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt. 2020 sparade systemet med returlådorna in närmare 35 000 ton koldioxidekvivalenter. Enligt företaget motsvarar det 26 000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda.

– Vi tror att liknande initiativ i andra branscher skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi, säger Anna Elgh.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Paketskåp gör det lekande lätt för e-handelsföretag

Danska företaget Lirum Larum Leg är nu är inne på sitt 15:e år med att erbjuda ett sortiment av leksaker, inredningsprodukter till barnrum och utrustning för nyfödda barn. All försäljning sker via webbutik. I december valde företaget att satsa på att ställa upp paketskåp utanför lagret i Hornbæk på Nordsjälland för att skapa flexibilitet för kunder såväl som personal. Ett lyckat drag, enligt grundaren och entreprenören Anja Lytzen.

Publicerat av: 

Wellpapplåda håller färskvaror kylskåpskalla

Mondi, en av Europas största tillverkare av förpackningar, är särskilt inriktade på wellpapp. Företaget lanserar en kartonglåda för e-handel, kallad BCoolBox, som är så tät och därmed isolerande att den kan hålla temperaturen på innehållet i lådan på kring cirka sju grader Celsius i upp till 24 timmar. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]