Automatisk säckfyllning på mässa

Mats Lindgren tycker det blir spännande att testa en digital mässa, det är troligen en del av mässframtiden slår han fast. Foto: Bo Wallteg

På det småländska höglandet, i Björköby, finns sedan exakt etthundra år företaget Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin, nu är det enbart säckfyllning som gäller. Vebe Teknik är en av utställarna på den digitala mässan Packnorth den 10 – 12 maj och kommer att bygga sin monter i produktionshallen.

Genom åren har man förutom produkter till kvarnindustrin tillverkat processutrustning, pulverhanteringsutrustning och säckfyllningssystem. Sedan drygt femton år är det bara säckfyllning som gäller och Vebe Teknik har utvecklats till ett företag med en världsledande position på detta område.

Satsningen på enbart säckfyllare har med andra ord varit lyckad. För ett par år sedan, lade man mycket tid på att utveckla ett nytt maskinkoncept, Autopac EC, där bokstäverna står för Easy Clean. Själva Autopac, det vill säga automatisk fyllning av säckar, hade funnits i många år.

– Livsmedelsindustrin är mycket viktig för oss, det är en kundkategori som växer hela tiden, alltmer behöver packas och nya krav kommer. Här är hygienen en mycket viktig faktor. När vi började utveckla EC-lösningen tänkte vi om helt och försökte hitta vår egen väg att gå. Vi sneglade lite på hur tillverkare av maskiner för mejeribranschen gjort, där har man mjölkfyllningen på en sida och maskineriet på andra sidan i sina maskiner och vi bestämde oss för att bygga efter det konceptet, säger Mats Lindgren, vd på Vebe Teknik.

En tvådelad lösning

Fördelen med en sådan lösning är att man inte behöver diska hela maskinen när det är dags för rengöring.

– Vi har en tvådelad lösning, en där säcken hanteras och en för maskineriet. Det innebär också att livslängden på maskinen ökar, det är inte så dammigt i maskindelen och den är lättare att serva och underhålla. Vi är världsunika med den här lösningen för en säckfyllare och det här är framtiden, säger Mats.

Plastsäckar för fyllning i en Autopac EC helautomatisk säckfyllare. Foto: Bo Wallteg

En annan sak som skiljer ut Vebes maskiner är att säckarna, som kan vara av papper, plast, papper/plast eller jute, inte flyttas med hjälp av bandtransportörer, i stället förflyttas de hängande. De hanteras med vakuum och klämbackar och i och med att de hänger spelar längden på dem ingen roll.

– På det här sättet blir maskinen lättare att rengöra och vi har total kontroll på var säcken befinner sig hela tiden, på en bandtransportör är det lätt att man tappar kontrollen. Förslutningen sker på olika sätt beroende på kundens krav. Vi kan värmeförsegla, limma eller sy ihop säcken. Svetsytan rengörs noga med tryckluft innan försegling och säcken kan också vakuumeras.

Positiv respons från livsmedelsindustrin

För längre hållbarhet på innehållet kan man även injicera kvävgas. Maskinlösningen är helt inkapslad med tak och sidor och kan även användas för packning av farligt gods med undertryck i kabinen vilket ger en helt dammfri packning.

– Den här lösningen har mottagits väldigt positivt av livsmedelsindustrin, säger Mats Lindgren. Inte minst uppskattas den av torrmjölksindustrin där den passar väldigt bra. Vi har även fått positiv respons från läkemedelsindustrin där en kund som packar diabetsmedicin i stora volymer köpt den, efter att ha letat på den internationella marknaden i fem år. Vi ser den ordern som en viktig kvalitetsstämpel för oss.

– Lite av vår specialitet är packning av produkter som dammar mycket och steg för steg utvecklar vi denna specialitet, nu senast med ett spjäll som ser till att det inte dammar ut ur säckarna, det fungerar mycket bra.

Debut på digital mässa

En avgörande betydelse för Vebe Tekniks framgångar har mässor som Interpack och Scanpack haft. Nu provar man för första gången en digital mässa. Varför?

– I avsaknad av fysiska mässor vill vi komma ut och synas på något sätt. Det är också intressant att prova på och testa, det här är nog något som kommit för att stanna. Vi vill lära oss hur det fungerar. Det är okänd, men spännande mark att beträda.

– Vi vet inte vad vi har att förvänta oss men är nyfikna. Vi ska göra en liten monter i vår maskinhall med dekor som vi har på fysiska mässor samt maskiner och tänker ta med intresserade på en rundtur där vi kan peka och visa. Annars kan man ju lika gärna hänvisa till en hemsida.

– Vi kommer att finns i det området under tre dagar. Jag ser mycket fram emot det.

– En digital mässa innebär ju ganska moderata kostnader utan restaurangbesök och hotellrum så det är väl värt att testa.

En helautomatisk lösning

På mässan kommer man att visa en trestationers Autopac EC, helautomatisk för öppna säckar. Den tar säcken från slang, klipper av och tillverkar en säck. Det kommer också att finnas en halvautomatisk ventilsäckfyllare, en storsäcktömmare som är dammfri samt en helautomatisk provtagningsutrustning för pulver och så kommer vi att ha med lite olika förslag på säckar och hur de försluts.

Digitala förpackningsmässan Packnorth pågår 10 – 12 maj 2021. Mässan är gratis, men kräver registrering, som kan göras här!

 

Text: Bo Wallteg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Paketskåp gör det lekande lätt för e-handelsföretag

Danska företaget Lirum Larum Leg är nu är inne på sitt 15:e år med att erbjuda ett sortiment av leksaker, inredningsprodukter till barnrum och utrustning för nyfödda barn. All försäljning sker via webbutik. I december valde företaget att satsa på att ställa upp paketskåp utanför lagret i Hornbæk på Nordsjälland för att skapa flexibilitet för kunder såväl som personal. Ett lyckat drag, enligt grundaren och entreprenören Anja Lytzen.

Publicerat av: 

Wellpapplåda håller färskvaror kylskåpskalla

Mondi, en av Europas största tillverkare av förpackningar, är särskilt inriktade på wellpapp. Företaget lanserar en kartonglåda för e-handel, kallad BCoolBox, som är så tät och därmed isolerande att den kan hålla temperaturen på innehållet i lådan på kring cirka sju grader Celsius i upp till 24 timmar. 

Publicerat av: