Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

Ritter Sport-minis kommer numera i hållbara förpackningar. Konfektyrkoncernen vill förpacka alla sina produkter i pappersbaserade förpackningar till 2025. Foto: Ritter Sport

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

– Minipåsen är ett viktigt steg då vi för första gången har en yttre förpackning som är tillverkad av förnybara råvaror och som kan återvinnas som ett värdefullt material. Jämfört med vår tidigare förpackning sparar vi 15 ton plastfilm per år, förklarar Katja Binder, som leder utvecklingen av förpackningar på Ritter Sport.

Katja Binder, förpackningsutvecklare hos Ritter Sport.

Istället för plastfilmer används nu ett speciellt FSC-certifierat barriärpapper, utvecklat tillsammans med den tyska specialpapperstillverkaren Koehler Group i Oberkirch.

– Vi utförde först flera testkörningar med NexPlus-Seal-papperet från Koehler. I början testade vi utan innehåll och efter finjusteringar kom vi sedan gradvis närmare en optimal lösning, förklarar Moritz Steinle, ingenjör inom förpackningsutveckling hos Alfred Ritter.

Skyddande och tilltalande

Kraven på den nya sekundärförpackningen var flera. Förpackningen skulle inte bara se tilltalande ut och skydda de omslagna chokladbitarna i miniformat, utan framför allt vara lätt att bearbeta och värmeförsegla.

– Tätningstemperatur, tätningstid och tätningstryck måste samordnas optimalt så att förpackningsresultatet tätas ordentligt. Alla dessa är kriterier som vi har lagt stor vikt vid i förpackningsmaterialets kvalificeringsprocess, fortsätter Steinle.

Till slut bestämde papperstillverkaren och utvecklingsingenjörerna från Ritter Sport och Koehler för NexPlus-Seal-Paper med en ytvikt på 65 gram per kvadratmeter. Bestrykningen på barriärpapprets insida appliceras nämligen som en funktionell beläggning med låg andel plast – men påsen kan fortfarande kastas på klassiskt sätt i pappersåtervinningen.

Papper är den ”nya plasten”

– Ur vår synpunkt är barriärpapper framtiden. Papper har i dag allt fler funktionaliteter som bara plast kunde erbjuda förr. Och dessutom har papper en mycket mer hållbar livscykel, förklarar Eckhard Kallies, chef för flexibla förpackningspapper på Koehler.

– Trenden i valet av förpackning är tydlig: papper tar mark överallt och bidrar redan aktivt till målen för den cirkulära ekonomi.

Och fler och fler livsmedelsföretag går över till pappersbaserade förpackningar för olika produkter. Senast i februari rapporterade PackSweden att Nestlé helt och hållet litar på pappersbaserad förpackning för sitt konfektyrvarumärke Smarties.

Trycks med djuptryck

”Bunte Tüte” som Ritter-förpackningen kallas på tyska har sålts på alla internationella marknader sedan januari.

Ritter säljer sina delikatesser i mer än 100 länder världen över – men produktionen sker fortfarande på endast två produktionsanläggningar i Tyskland och Österrike. Härifrån går den populära chokladen över hela världen.

Den nya pappersförpackningen från Ritter Sport trycks av en extern tryckleverantör med hjälp av djuptryck. Materialet levereras sedan direkt till koncernens produktionsanläggningar och bearbetas på de lokala förpackningsmaskinerna från Syntegon.

Både plast och papper

Förpackningslinjerna hos Ritter kan konvertera både det flexibla förpackningspapperet från Koehler men också de klassiska plastförpackningarna av polypropenfilm. Åtminstone för tillfället. Även om de första testerna med pappersbaserad primärförpackning förra året var lovande, uppfyller hittills tillgängliga material ännu inte alla koncernens krav på produktskydd och maskinbearbetning.

För chokladpåsen, sekundärförpackningen, till produkten mini använder Ritter Sport nu ett barriärpapper från Koehler Group. Foto: Ritter Sport/Skärmdump

 

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 presenteras på den nordiska marknaden

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Norden Machinery: ”Det är en tub inblandad i allt vi gör”

På förpackningsmässan Packnorth, 10–12 maj, står maskintillverkaren redo att demonstrera och prata med besökare om allt som hör tubproduktion till. En maskin får extra mycket ljus på sig – en flexibel och liten packmaskin med snabba formatomställningar. 

Publicerat av: 

Automatisk säckfyllning på mässa

På det småländska höglandet, i Björköby, finns sedan exakt etthundra år företaget Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin, nu är det enbart säckfyllning som gäller. Vebe Teknik är en av utställarna på den digitala mässan Packnorth den 10 – 12 maj och kommer att bygga sin monter i produktionshallen.

Publicerat av: 

Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

Publicerat av: 

Hållbarhet och förpackningstester hos AFRY

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras i maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]