Convertec storsatsar på Packnorth

På Packnorth gör Göteborgsbaserade Convertec Graphic Technics en stor satsning med tre montrar, en för Elitron, en för Koenig & Bauer Post print samt en för Convertec med det resterande programmet av maskiner och utrustningar.

Carsten Jensen, vd på Convertec, berättar om utställningen på Packnorth, 10–12 maj.

Convertec Graphic Technics representerar flera världsledande märken inom maskinsektorn för narrow web, wide web och kartong- och wellpappindustrin i Norden. Dit hör bland annat Koenig & Bauer Post print med stans- och limmaskiner för vilka Convertec är ansvarig för Sverige och Finland samt Elitron med avancerade digitala skärbord i Skandinavien.

– På PackNorth har vi i Elitrons monter valt att rikta strålkastataren på den senast lanserade versionen av Elitrons modell KOMBO TAV-R, ett flexibelt och helautomatiserat digitalt skärsystem, säger Carsten Jensen, vd på Convertec.

– Maskinen utmärker sig speciellt genom att den kan producera kontinuerligt utan bemanning och med väldigt snabba orderbyte. Den är därmed den mest produktiva lösningen av sin typ för produktion av bland annat POS-POP displayer, Re-board samt förpackningar.

– Konceptet att köra obemannat dygnet runt kom ursprungligen från Elitrons diskussioner med fler av våra stora nordiska producenter av wellpapp. Som ett resultat av detta finns det i dag ett stort antal maskiner av denna typ installerade i Norden.

För alla typer av wellpapp

En av de viktigaste principerna i KOMBO TAV-R maskinen är den av en genomtänkt ergonomisk helhetslösning. Staplarna och pallarna transporteras automatiskt in igenom och ut från maskinen, helt oberoende av operatören (inga tunga lyft).

– Eftersom många stora bolag av säkerhetsskäl har tagit principiella beslut om att helt och hållet avskaffa digelstansmaskiner är det här ett säkert alternativ.

Alla typer av wellpapp, Honeycomb-board och reboard, med eller utan tryck, kan hanteras i maskinen som i övrigt levereras med komplett med högproduktiva verktyg för skärning, bigning och perforering. Maskinen är alltid utrustad med två individuella skärhuvuden som standard för högst möjliga produktivitet.

Elitron KOMBO TAV-R ett flexibelt och helautomatiserat digitalt skärsystem. Foto: Pressbild

– Utöver elektronisk överföring av jobbfiler, kan man enkelt skanna in de aktuella orderna till jobbkön med hjälp av barkoder eller QR-koder. Automatisk och perfekt registerhållning säkras genom Elitrons ”Seeker System” med kameror som automatisk avläser registermärken både från ovan och nerifrån.

– Jag vill också nämna Elitrons patenterade Airopanel-system som ser till att alla utstansade detaljer och spill sugs upp med vakuum och transporteras och avlägsnas i avläggaren i. Det faktum att det normalt inte finns några nestning-punkter i de färdigproducerade arken gör den annars tidkrävande avrensningsprocessen till en bagatell.

En nylanserad, kompletterande produkt från Elitron som ger ergonomisk hantering av stora ark utan manuell arbetskraft. Den finns i flera versioner bland annat som en offline version där arken vändas upp och ner från en stapel till en annan.

Koenig & Bauer Post print

För första gången som representant för Koenig & Bauer Post Print i Sverige och Finland ställer Convertec Graphic Technics och Koenig & Bauer det kompletta programmet av Iberica automatstansar och Duran limmaskiner.

– Vi har representerat Iberica sedan 1988 och har fram till nu installerat mer än fyrtio kompletta automatstansmaskiner i Norden.

– Efter König & Bauers förvärv av Iberica och Duran Machinery, representerar vi nu även Duran med deras kompletta program av limningsmaskiner för tillverkning av kartong- och wellpappförpackningar, säger Carsten Jensen.

– Koenig & Bauer Post print lanserar just nu sitt nya program med Iberica automatstansar med rens och separation och Duran Omega limningsmaskiner med maxade prestanda vid produktion av förpackningar av både kartong och wellpapp. Alla maskiner är helt tillverkade i Europa och finns för alla behov, från instegsmaskiner till högprestationsmaskiner.

Koenig & Bauer Iberica Cutpro Q 106 SB. Foto: Pressbild

Koenig & Bauer Iberica

När det gäller Koenig & Bauer Iberica som produceras i Barcelona, har vi sett en ökande teknisk utveckling med bland annat integrationen av de nya arkläggarna från Koenig & Bauer Tyskland för pressarna I-Press 106 K PRO, CUT PRO Q106SB samt I-press 145 K PRO. De högpresterande maskinerna har produktionshastigheter upp till 9000 ark per timme.

Vi har noterat att här i Norden väljer de allra flesta företag oftast att investera i nya och teknisk sofistikerade maskiner med båda automatisk rens och separation. Därmed elimineras den tidsödande process med spillavrensning och separation så att de stansade ämnen kan skickas rakt fram till limmaskinerna eller direkt på lastbil till slutanvändarna. En viktig information till marknaden är att alla stansmaskiner med separation även kan användas som en vanlig stansmaskin med rens. Därmed kan våra kunder använda även existerande verktyg i maskinerna.

Koenig & Bauer Duran Machinery

Koenig & Bauer Duran Machinery har mer än 30 års erfarenhet i design och tillverkning av kapsellimningsmaskiner i olika format och konfigurationer. Tack vare de kraftigt växande marknadsandelar, har man idag etablerat sig som en av de ledande tillverkarna inom sitt område. Maskinprogrammet består av hela sex standardserier av Omega typen för produktion av förpackningar av kartong och wellpapp, bland annat modellerna Intro, Allpro, Aldus och Magnus. Dessa kan levereras helt kundanpassade och med olika specifikationer och tillhörande utrustningar.

Mångsidigt hos Convertec

I Convertecs monter visas först och främst narrow web tryck- och konverteringsmaskiner från Mark Andy med både flexopressar och hela det nya programmet med digitala hybridpressar (Highlighted) med Digital Pro, Digital IQ och Digital Series HD.

Uppifrån räknat ses Digital Pro (Toner), Digital IQ (Domino inkjet Motor) och Digital Series HD (Mark Andy inkjet motor). Mark Andy USA har just lanserat sin tredje digitala hybrid modell ”IQ” som är utrustad med Domino’s populära och lättskötta inkjetmotor. Foto: Pressbild

Från AB Graphic International visar man avancerad efterbearbetningsutrustning med hög prestanda för produktion av etiketter som informationsbärare i alla format inklusive RFID, booklets och linerless är mer aktuellt än någonsin. Därtill kommer möjligheten för avancerat tryck och konvertering av film, papper och kartong med förbehandling, foliering, överlaminering till färdigt stansat produkt och allt i ett pass. Med den nya härdningstekniken baserad på LED har Convertec redan installerade utrustningar från Mark Andy för tryck på tunn film, till exempel ”in-mould labels”, ”shrink sleeves” och ”bottlewrapp” i hög hastighet och även med digitaltryck på film.

AB Graphic International har precis lanserat en rad nya slitter rewinders med modellnamnet SRI med möjlighet för inline stans och inspektion. Den nya serien kan levereras med semirotativ stans för korta serier samt med inline Turret rewinders. Dessutom även slitter- och Turret-rewinders.

Omega SRI är en kraftfull, effektiv och flexibel skärmaskin med olika typer av inspektionsmoduler och levereras med standardupprullning eller olika typer av ”turret” upprullningssystem. Det går även att integrera tryck- och stansverk av olika typer från traditionellt flexo till digitaltryck samt semirotativ stans. Maskinen är marknadsledande med över 1 000 system installerade runt om i världen.

Man visar även Solarco boxmakers, kascheringsmaskiner, fönsterlimningsmaskiner, miljö – och färghanteringsutrustningar och specialmaskiner för digitaltryck inline.

– Vi är ett företag med egen serviceavdelning med utbildade tekniker och kan därmed klara av både installation och service av våra olika representationer. Vi har även eget lager av nödvändiga reservdelar och förbrukningsdetaljer som till exempel knivar, färg och lim, säger Carsten Jensen.

Mer information och anmälan till den digitala mässan Packnorth finns här. Besökare registrerar sig gratis till mässan som pågår 10–12 maj.

Text: Bo Wallteg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 presenteras på den nordiska marknaden

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Norden Machinery: ”Det är en tub inblandad i allt vi gör”

På förpackningsmässan Packnorth, 10–12 maj, står maskintillverkaren redo att demonstrera och prata med besökare om allt som hör tubproduktion till. En maskin får extra mycket ljus på sig – en flexibel och liten packmaskin med snabba formatomställningar. 

Publicerat av: 

Automatisk säckfyllning på mässa

På det småländska höglandet, i Björköby, finns sedan exakt etthundra år företaget Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin, nu är det enbart säckfyllning som gäller. Vebe Teknik är en av utställarna på den digitala mässan Packnorth den 10 – 12 maj och kommer att bygga sin monter i produktionshallen.

Publicerat av: 

Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

Publicerat av: 

Hållbarhet och förpackningstester hos AFRY

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras i maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]