Svenskt företag tillverkar granulat av lignin istället för olja

Lignin extruderas i Renol-granulat, som kan blandas med många typer av plast. Foto: Lignin Industries AB

Lignin finns i nästan ofattbara mängder i naturen eftersom lignin och cellulosa är grundläggande element i träd och växter. Ett nytt svenskt företag, Lignin Industries AB, tar nu det revolutionerande steget att använda lignin för att producera ett granulat, Renol, som kan blandas med ett brett utbud av olika plasttyper och därmed ersätta plast tillverkad av bio- och fossilolja.

Hittills används cirka 99 procent av allt lignin, vegetabilisk polymer, som bränsle vid papperstillverkning. Pappersbruken använder således en – fram till nu – oanvändbar biprodukt på ett förnuftigt sätt. Processen är å andra sidan inte miljövänlig eftersom förbränning av lignin producerar koldioxid. Därför är det mycket mer miljövänligt att använda icke-fossila bränslen vid papperstillverkning och använda lignin för produkter som inte förbränns. Det kanske inte är helt klart, men plast binder faktiskt koldioxid, som endast släpps ut under själva förbränningen, så plast är inte riktigt skadligt för miljön, förutom som avfall i naturen. Det är anskaffningen av råvaran och förbränningen som är skadlig för miljön.

Kapacitet på 1 000 ton

Pappersbruken bränner idag cirka 80 miljoner ton lignin. Det ska ses i förhållande till det faktum att cirka 2 miljoner ton bioplast och 330 miljoner ton fossil plast, så en konsekvent användning av lignin skulle kunna ersätta nästan 25 procent av all plast som produceras på fossil olja. Det svenska företaget Lignin Industries AB har en kapacitet på cirka 1 000 ton per år, så det är en bit att gå till de 80 miljoner ton samtidigt som pappersbruk över hela världen också måste anpassa sig till icke-fossila bränslen.

Utvecklat ny produkt

Om vi ​​går ett steg tillbaka i processen har den svensk-finska pappersleverantören Stora Enso beslutat att göra något åt ​​lignin-utmaningen och tillsammans med Valmet utvecklat produkten Lineo – rent lignin som andra kan använda för ändamål och därmed undgå förbränningen av lignin.

Av mystiska skäl ingår inte förbränning av lignin i de svenska koldioxidräkenskaperna, men om det gjorde det skulle Sveriges koldioxidutsläpp öka med cirka 16 procent, så det finns anledning att titta på ligninutmaningen.

Lignin blandat med biokomponenter

Lignin Industries blandar lignin med vissa biokomponenter i en avancerad extruder för produkten Renol, som är en form av granulat som kan ersätta 5 -50 procent plast (till exempel ABS, PE, PET, PLA, PP) tillverkad av bio och fossil olja. Det är lignin som ger träet sin bruna färg, så lignin kan endast användas i färgade plasttyper.

Alla analyser tyder på att lignin (Renol) kan återvinnas precis som vissa typer av plast, men tyvärr är plaståtervinning generellt fortfarande på en mycket låg nivå.

Text: Henrik Christiansen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 presenteras på den nordiska marknaden

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Norden Machinery: ”Det är en tub inblandad i allt vi gör”

På förpackningsmässan Packnorth, 10–12 maj, står maskintillverkaren redo att demonstrera och prata med besökare om allt som hör tubproduktion till. En maskin får extra mycket ljus på sig – en flexibel och liten packmaskin med snabba formatomställningar. 

Publicerat av: 

Automatisk säckfyllning på mässa

På det småländska höglandet, i Björköby, finns sedan exakt etthundra år företaget Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin, nu är det enbart säckfyllning som gäller. Vebe Teknik är en av utställarna på den digitala mässan Packnorth den 10 – 12 maj och kommer att bygga sin monter i produktionshallen.

Publicerat av: 

Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

Publicerat av: 

Hållbarhet och förpackningstester hos AFRY

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras i maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: