Matvarukedja skiftar material i tråg

rPET är materialet i Coops nya tråg. Foto: Pressbild

Coop byter ut sina plasttråg för butikspackade kött- och fiskprodukter. Transparent och återvunnen plast blir det nya materialet för trågen.

Genom att börja använda förpackningar av återvunnen pet-plast (rPET)  och fasa ut expanderad polysteren (EPS) och polypropen så räknar matvarukedjan Coop med att minska användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen.

– Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.

Ska minska CO2-utsläpp

Enligt Coop tummar de nya materialen heller inte på livsmedelshygienen:

– Vi behåller samma höga kvalitetskrav men till ett lägre klimatavtryck.

I Coops strategi för att minska koldioxidutsläppen ska plastförpackningar, under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik, senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.

Pant på flaskor

Insatser som hittills bland annat gjorts är att de har infört pant på saftflaskor, bytt till återvunnen plast i juice- och vattenförpackningar samt ingått ett samarbete med återvinningsappen Bower där kunder kan återvinna förpackningar och få pant. Coop har också bytt förpackningarna till konsumentförpackad kött och fisk till förnybar eller återvunnen råvara.

Coop aviserar också att de under våren slutar med engångsplastartiklar i plast, så som tallrikar, bestick och sugrör. Dessa kommer att ersättas med produkter av förnybara råvaror.

En kommentar till “Matvarukedja skiftar material i tråg”
  1. Torkel Bergengren skriver:

    Hej, bra med återvunnen råvara, men som det sett ut hitintills så är ju inte PET tråg återvinningsbara i Sverige, beroende på att man inte kan få ut tillräckligt rent material, kontaminerat med lock folie av PE etc, och ingen köpare. Hur ser man på det nu? Är då inte PP ett bättre alternativ, även om den är jungfrulig? Jag menar i nästa steg så är det risk att PET tråget förbränns. Vad är då vunnet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Smarta lösningar hos Quadient på mässan

Quadient intar Packnorth med ett digitalt skärbord för produktion av förpackningar och etiketter i mindre serier och en automatisk förpackningsmaskin som skapar kartonger anpassade för dess innehåll. De visar också en modulbyggd sorteringslösning för att hantera paket och försändelser.

Publicerat av: 

Coca-Cola byter till återvunnen plastfilm

Omställningen påbörjas kvartal två. Då går Coca-Cola i Sverige över till 100 procent återvunnen plastfilm på alla större flaskor i fyrpack.
– När vi nyttjar materialet effektivt bibehåller vi dess värde och minskar förpackningarnas klimatpåverkan, säger Cathrine Westerlind hos Coca-Cola European Partners Sverige.

Publicerat av: 

Nya förslutningar för Tetra Pak – ”Betydande förändringar”

Förpackningslösningar med fastsatta korkförslutningar, bland annat i växtbaserad bioplast, introduceras av Tetra Pak. Enligt företaget, som i samma veva även lanserar papperssugrör, ska nyheterna leda till minskad nedskräpning.

Publicerat av: