Ny uppfinning: Pappersavfall kan ersätta EPS

Tyska forskare har utvecklat ett utvecklat ett hållbart alternativ till polystyren. Foto: Pixabay

Expanderad polystyren, även känt som frigolit, ser ut att få ett miljövänligt alternativ. Det är forskare från det tekniska universitetet i Dresden som har uppfunnit ett liknande material av pappersavfall. Den miljöskadliga plasten har helt och hållet eliminerats i framställningen.

Framtidens livsmedelstransporter kan ske med ett nytt hållbart frigolitliknande emballage som tyska forskare vid tyska tekniska universiteten har uppfunnit, skriver tidningen Illustrerad Vetenskap.

Transporter av livsmedel

Frigolit, ett slags termoplast, framställs av små kulor av polystyren som expanderas under uppvärmning. Frigolit består av ungefär 98 procent luft och bara två procent polystyren. Fördelen med materialet är att det har en låg densitet och mycket hög värmeledningsförmåga. Materialet används flitigt som emballage speciellt vid transporter av livsmedel. Nackdelen är att materialet är svårt att återvända och är skadligt för naturen eftersom det inte är nedbrytbart.

Pappersavfall ersätter

Nu har tyska forskare vid tekniska universitetet TU Dresden utvecklat ett alternativ som kan återanvändas. Forskarna har lyckats eliminera polystyren helt i framställningsprocessen. Materialutvecklingen har skett i samarbetet med tyska företaget Easy 2 cool. Exakt hur processen går till är än så länge inget som avslöjas. Processen ska dock röra sig om bearbetning av en pappersmassa som blandas och torkas, tills man får en matta av cellulosafiber, enligt forskarna.

Isolerande egenskaper

I ett pressmeddelande från TU Dresden säger Thomas Schrinner, professor inom trä- och och fibermaterialteknik att tack vare cellulosans låga värmeledningsförmåga överskrider de hållbara fibermattornas isolerande egenskaper de allra flera kända material.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Smarta lösningar hos Quadient på mässan

Quadient intar Packnorth med ett digitalt skärbord för produktion av förpackningar och etiketter i mindre serier och en automatisk förpackningsmaskin som skapar kartonger anpassade för dess innehåll. De visar också en modulbyggd sorteringslösning för att hantera paket och försändelser.

Publicerat av: 

Coca-Cola byter till återvunnen plastfilm

Omställningen påbörjas kvartal två. Då går Coca-Cola i Sverige över till 100 procent återvunnen plastfilm på alla större flaskor i fyrpack.
– När vi nyttjar materialet effektivt bibehåller vi dess värde och minskar förpackningarnas klimatpåverkan, säger Cathrine Westerlind hos Coca-Cola European Partners Sverige.

Publicerat av: 

Nya förslutningar för Tetra Pak – ”Betydande förändringar”

Förpackningslösningar med fastsatta korkförslutningar, bland annat i växtbaserad bioplast, introduceras av Tetra Pak. Enligt företaget, som i samma veva även lanserar papperssugrör, ska nyheterna leda till minskad nedskräpning.

Publicerat av: