Rapport: Politiska beslut behövs för att bygga nya pantsystem

Rapporten där ett tiotal branschexperter uttalar sig pekar på att det behövs tvingande regelverk från politiken för att bygga nya pantsystem. Foto: Pixabay

En ny rapport om plast, dess återvinning och vägen till miljövänlig utveckling har släppts.
– Rapporten ska ses som startskott för en ökad dialog kring plast och dess utmaningar och möjligheter, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på livsmedelsjätten Orkla som står bakom rapporten.

Plastrapporten 2021 bygger på intervjuer med experter inom området för förpackningsfrågor, återvinning och cirkulär ekonomi, samt case om förpackningslösningar i framkant.

Politiska beslut

Rapporten där ett tiotal branschexperter uttalar sig pekar på att det behövs tvingande regelverk från politiken för att bygga nya pantsystem. Detta på grund av att marknadsvärdet på återvunnen plast är för dåligt för att marknaden och näringslivet själva ska kunna lösa frågan.

Enligt experterna så skulle återvunnen plastråvara kunna blandas med nytillverkad plast, då återvunnen plast i dag står högt på agendan. Många plastsorter går direkt till förbränning eftersom det inte finns någon sekundärmarknad för dem, framgår det vidare i rapporten.

En procent biobaserad plast

I rapporten framgår vidare att biobaserad plast i dag står för bara knappt en procent av de mer än 320 miljoner ton plast som produceras årligen i världen. Hybrid- eller blandförpackningsmaterial är vanligt förekommande, men svåra att återvinna:

– Det finns två möjliga vägar här, dels behöver vi aktivt söka efter lämpliga alternativ till hybridförpackningsmaterial som samtidigt ger ett acceptabelt produktskydd men vi behöver också jobba med innovation och forskning för att utveckla återvinning, både mekanisk och kemisk, av denna typ av material, säger Pavel Komůrka, hållbarhetskoordinator och ansvarig för förpackningsdesign inom Orklakoncernen i ett pressmeddelande.

Intervjuade personer

Intervjuade personer i rapporten är bland annat Åsa Domeij, hållbarhetschef för Axfood och ordförande för regeringens delegation för cirkulär ekonomi, Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, Åsa Stenmarck, ansvarig för Nationell Plastsamordning på Naturvårdsverket och Helena Lindh, Hållbarhetsexpert på Tetra Pak North Europe.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tetra Pak först i världen med grön certifiering

De återvunna polymerna som används i Tetra Paks kartongförpackningar har fått grönt ljus enligt Roundtable on sustainable biomaterials certifiering för avancerade produkter. Företaget blir först i livsmedels- och dryckesförpackningsindustrin att framställa plasten enligt riktlinjerna i certifieringen.

Publicerat av: 

Rapport: Politiska beslut behövs för att bygga nya pantsystem

En ny rapport om plast, dess återvinning och vägen till miljövänlig utveckling har släppts.
– Rapporten ska ses som startskott för en ökad dialog kring plast och dess utmaningar och möjligheter, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på livsmedelsjätten Orkla som står bakom rapporten.

Publicerat av: