Chokladlinser får ny kostym

Smarties i pappersbaserad förpackning. Foto: Pressbild

Det globala matföretaget Nestlé går över till en återvinningsbar pappersförpackning för sina färgglada dragerade chokladlinser, Smarties.

Den nya förpackningen är tillverkad av papper täckt med en vattenbaserad beläggning. Förpackningen återvinns i Sverige som papper. Övergången sker fram till april månad och innefattar 90 procent av Smarties sortiment globalt och hela den svenska portföljen. Enligt matjätten Nestlé blir Smarties därmed det första globala konfektyrvarumärket som går över till återvinningsbara pappersförpackningar.

Minska plasten

Företaget räknar med en årlig minskning av plastanvändandet med 372 ton i Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Henriette Kjær Schmidt är nordisk chef för konfektyr- mejeriprodukter och livsmedel:

– Att Smarties pappersförpackningar nu blir återvinningsbara är ett av våra viktigaste hållbarhetsinitiativ inom konfektyrkategorin. Det är ytterligare ett steg på vägen för att förverkliga Nestlés åtaganden för mer hållbara förpackningar, säger hon och tillägger att de nya förpackningarna kommer att rullas ut i Sverige i februari.

Uppsatta mål

– Den nya förpackningen har testats utförligt av våra förpackningsexperter för att säkerställa att produkten högsta kvalitet under transport och lagring. Vi gjorde också ett antal modifieringar av våra befintliga tillverkningslinjer så att vi kan linda in produkterna utan att riva eller punktera papperet, säger Louise Barrett, chef för Nestlés produktutvecklingscenter  i York inom konfektyr.

Nestlé har sedan tidigare gått ut med målsättningen att göra samtliga förpackningar antingen återvinningsbara eller återanvändbara år 2025. De menar vidare att användningen av jungfruplast ska minska med en tredjedel under samma period.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tetra Pak först i världen med grön certifiering

De återvunna polymerna som används i Tetra Paks kartongförpackningar har fått grönt ljus enligt Roundtable on sustainable biomaterials certifiering för avancerade produkter. Företaget blir först i livsmedels- och dryckesförpackningsindustrin att framställa plasten enligt riktlinjerna i certifieringen.

Publicerat av: 

Rapport: Politiska beslut behövs för att bygga nya pantsystem

En ny rapport om plast, dess återvinning och vägen till miljövänlig utveckling har släppts.
– Rapporten ska ses som startskott för en ökad dialog kring plast och dess utmaningar och möjligheter, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på livsmedelsjätten Orkla som står bakom rapporten.

Publicerat av: