Rekord i återvinning av förpackningar

Förpackningsinsamlingen över jul och nyår ökade med 20 procent jämfört med samma period 2019. Foto: Pressbild

Under jul- och nyårsfirandet som gick blev det rekord i insamling och återvinning av förpackningar, visar siffror från Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

De hade förvisso räknat med att förpackningsåtervinningen skulle öka med cirka tio procent över jul och nyår. Detta på grund av höga förpackningsflöden kopplat till coronapandemin. Men det blev långt mer än så, skriver FTI.

Pandemin har försvårat

Totalt samlades över 26 000 ton förpackningar in i hela landet, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med föregående år. Enligt organisationen innebär jul- och nyårshelger traditionellt höga flöden av förpackningar vilket är en utmaning i sig med tömningar och städinsatser ute på de cirka 5 000 återvinningsstationerna i landet. Men pandemin har gjort det ännu svårare att planera verksamheten.

– Vi på FTI har 25 års erfarenhet av att samla in förpackningar, så vi har normalt sett väldigt bra statistik på hur människor reser och rör sig under jul- och nyårshelgerna. Men pandemin har ställt allt på ända och vi har under året blivit tvungna att göra snabba anpassningar för att försöka träffa rätt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI i ett pressmeddelande.

60 000 fler tömningar

Under december månad gjorde FTI 60 000 fler tömningar än under samma period året tidigare.

– Vi har verkligen gjort allt vi kunnat för att tömma i rätt tid och vid vår initiala utvärdering ser det på det stora hela ut att ha gått bra. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla som plattat och vikt ihop sina förpackningar så att mer fått plats i behållarna, det har gjort enorm skillnad. Vi är som alltid glada över att så många återvinner, varje förpackning räknas, avslutar Veronica Foberg Gustafsson.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 presenteras på den nordiska marknaden

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Norden Machinery: ”Det är en tub inblandad i allt vi gör”

På förpackningsmässan Packnorth, 10–12 maj, står maskintillverkaren redo att demonstrera och prata med besökare om allt som hör tubproduktion till. En maskin får extra mycket ljus på sig – en flexibel och liten packmaskin med snabba formatomställningar. 

Publicerat av: 

Automatisk säckfyllning på mässa

På det småländska höglandet, i Björköby, finns sedan exakt etthundra år företaget Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin, nu är det enbart säckfyllning som gäller. Vebe Teknik är en av utställarna på den digitala mässan Packnorth den 10 – 12 maj och kommer att bygga sin monter i produktionshallen.

Publicerat av: 

Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

Publicerat av: 

Hållbarhet och förpackningstester hos AFRY

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras i maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: