Rekord i återvinning av förpackningar

Förpackningsinsamlingen över jul och nyår ökade med 20 procent jämfört med samma period 2019. Foto: Pressbild

Under jul- och nyårsfirandet som gick blev det rekord i insamling och återvinning av förpackningar, visar siffror från Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

De hade förvisso räknat med att förpackningsåtervinningen skulle öka med cirka tio procent över jul och nyår. Detta på grund av höga förpackningsflöden kopplat till coronapandemin. Men det blev långt mer än så, skriver FTI.

Pandemin har försvårat

Totalt samlades över 26 000 ton förpackningar in i hela landet, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med föregående år. Enligt organisationen innebär jul- och nyårshelger traditionellt höga flöden av förpackningar vilket är en utmaning i sig med tömningar och städinsatser ute på de cirka 5 000 återvinningsstationerna i landet. Men pandemin har gjort det ännu svårare att planera verksamheten.

– Vi på FTI har 25 års erfarenhet av att samla in förpackningar, så vi har normalt sett väldigt bra statistik på hur människor reser och rör sig under jul- och nyårshelgerna. Men pandemin har ställt allt på ända och vi har under året blivit tvungna att göra snabba anpassningar för att försöka träffa rätt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI i ett pressmeddelande.

60 000 fler tömningar

Under december månad gjorde FTI 60 000 fler tömningar än under samma period året tidigare.

– Vi har verkligen gjort allt vi kunnat för att tömma i rätt tid och vid vår initiala utvärdering ser det på det stora hela ut att ha gått bra. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla som plattat och vikt ihop sina förpackningar så att mer fått plats i behållarna, det har gjort enorm skillnad. Vi är som alltid glada över att så många återvinner, varje förpackning räknas, avslutar Veronica Foberg Gustafsson.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tetra Pak först i världen med grön certifiering

De återvunna polymerna som används i Tetra Paks kartongförpackningar har fått grönt ljus enligt Roundtable on sustainable biomaterials certifiering för avancerade produkter. Företaget blir först i livsmedels- och dryckesförpackningsindustrin att framställa plasten enligt riktlinjerna i certifieringen.

Publicerat av: 

Rapport: Politiska beslut behövs för att bygga nya pantsystem

En ny rapport om plast, dess återvinning och vägen till miljövänlig utveckling har släppts.
– Rapporten ska ses som startskott för en ökad dialog kring plast och dess utmaningar och möjligheter, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på livsmedelsjätten Orkla som står bakom rapporten.

Publicerat av: