Världens första LabelStream 4000 i drift

Oschatz Visuelle Medien är det första företaget i världen som investerar i en LabelStream 4000 från Canon. Ägarna Joel (vänster) och Daniel Oschatz satte igång uv-bläckstrålesystemet i november. Foto: J. Voss, Oschatz Visuelle Medien

Nära Frankfurt finns Oschatz Visuelle Medien. Tryckeriet är främst hemma inom storformat och digitaltryck. Nu ger de sig in på etikettmarknaden efter att ha tagit världens första Canon LabelStream 4000 i drift.

– Vi har tillgodosett behoven hos våra befintliga kunder. Och i kombination med detta är etikettmarknaden en mycket intressant och utbyggbar marknad, säger vd Joel Oschatz och förklarar bakgrunden till att de valde att investera i  LabelStream 4000.

Det är inte första utskriftssystemet från Canon som installeras hos det tyska storformatstryckeriet Oschatz Visuelle Medien. Fyra Colorado-skrivare används redan på Oschatz. För att komplettera den befintliga verksamheten öppnar företaget nu upp för etikettmarknad med den smalbaniga uv-bläckstråleskrivaren Labelstream 4 000.

– Med vår nuvarande flotta trycker vi på ett brett utbud av material med olika tekniker, från Point of sale-material till konsttryck.

Med LabelStream-maskinen kan Oschatz skriva ut på allt från självhäftande material till kartong, och de får möjligheter till variabeltryck och ett utökat färgomfång.

Labelstream 4000 fungerar som en hybrid eftersom den använder analoga moduler och efterbehandlingsenheter utöver ren digital utskrift. Foto: J. Voss, Oschatz Visual Media

Det nya utskriftssystemet uppfyller också dagens krav på en hög frekvens av korta serier samtidigt som varumärkesfärgerna i en produktionsserie blir exakt som de förväntas vara, menar de två ägarna Joel och Daniel Oschatz. De valde att konfigurera maskin med utskriftsbredden 410 millimeter för att kunna skriva ut det mesta möjliga i applikationsväg.

Utrustad med flera enheter

Maskinen arbetar med fem färger (CMYK plus vit) och i produktivitetsläget skriver den ut 75 meter i minuten (1845 kvadratmeter i timmen). Maskinen är också utrustad med enheter för för flexotryck och kallfolieprägling samt en semirotativ stans.

– Flexibiliteten var viktig för oss. Du kan komplettera och utöka maskinen med olika moduler, du har möjlighet till variabel data, ett spektakulärt färgutrymme och  därtill en Fogra-certifiering som ger ett unikt säljargument, säger Joel Oschatz och summerar:

– Vi ville helt enkelt bara ha en maskin som ger ett mervärde och som skulle sticka ut i jämförelse med andra befintliga maskiner på marknaden.

Joel och Daniel Oschatz är mycket nöjda med utskriftsresultaten – ”Vi uppnår en konstant hög utskriftskvalitet”. Foto: J. Voss, Oschatz Visuelle Medien

 

Och på tal om mervärde: Canon LabelStream 4000 certifierades  i somras i enlighet med Fogra PSD Print Check:s specifikationer. Denna typ av godkännande ger ett erkännande om noggrannhet i utskriftsprocessen, tryckkontinuitet och skärpa i detaljer. Detta var också något som övertygade de två ägarna.

I drift sedan november

Det nya systemet för smalbanig utskrift har använts hos Oschatz Visuelle Medien sedan i november.

– Vi är glada att vi kunde uppnå ett stabilt orderläge direkt, och särkilt att våra befintliga kunder har accepterat vårt nya område så bra. Vi är mycket nöjda med utskriftsresultaten, vi uppnår en konstant hög utskriftskvalitet.

Hittills har företaget bara tryckt digitalt och använt den integrerade semirotativa stansen.

– I början av 2021 planerar vi att ta tag i att skriva ut med lack och kallfoliering. Vi vill utvecklas vidare inom efterbehandling och förädling  så att maskinens möjligheter utnyttjas till fullo, avslöjar Joel Oschatz när han blickar framåt de kommande månaderna.

Avseende produkter så är inte Oschatz Visuelle Medien begränsade till endast etikettområdet med sin Canon LabelStream 4000. Det vill de inte vara heller. Oavsett material, med en vikt upp till 600 gram, så kan företaget även tillverka POS-produkter, displayprodukter och förpackningar.

– Oschatz visuelle Medien är ett bra exempel på hur du kan utvecklas från etablerade marknader till nya marknader, och förbli konkurrenskraftig genom att erbjuda dina kunder en större portfölj, säger Roland Stasiczek, Product line management digital label printing hos Canon.

Funnits i 100 år

Det är inte första gången företaget vidareutvecklar sig och visar att det lönar sig att tänka utanför boxen. Trots allt har Oschatz Visuelle Medien funnits på marknaden i nästan 100 år. Det som började som ett fotolaboratorium 1922 har utvecklats till en fullserviceleverantör för visuell kommunikation. Idag erbjuder företaget med sina över 60 anställda allt som behövs för att skapa framgångsrika reklamkampanjer. Företaget tar hand om hela kedjan från layout, prepress och tryckproduktion i moderna maskiner till logistik och montage ute hos kunderna.

Crit Driessen, vice vd och chef för digital packaging hos Canon Production Printing kommenterar installationen:

– Denna installation är ett viktigt steg på vägen för Canon att bli en ledande aktör inom etiketter – och tryck på förpackningar. Vi ser fram emot ytterligare samarbete med Oschatz Visuelle Medien.

 

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Smarta lösningar hos Quadient på mässan

Quadient intar Packnorth med ett digitalt skärbord för produktion av förpackningar och etiketter i mindre serier och en automatisk förpackningsmaskin som skapar kartonger anpassade för dess innehåll. De visar också en modulbyggd sorteringslösning för att hantera paket och försändelser.

Publicerat av: 

Coca-Cola byter till återvunnen plastfilm

Omställningen påbörjas kvartal två. Då går Coca-Cola i Sverige över till 100 procent återvunnen plastfilm på alla större flaskor i fyrpack.
– När vi nyttjar materialet effektivt bibehåller vi dess värde och minskar förpackningarnas klimatpåverkan, säger Cathrine Westerlind hos Coca-Cola European Partners Sverige.

Publicerat av: 

Nya förslutningar för Tetra Pak – ”Betydande förändringar”

Förpackningslösningar med fastsatta korkförslutningar, bland annat i växtbaserad bioplast, introduceras av Tetra Pak. Enligt företaget, som i samma veva även lanserar papperssugrör, ska nyheterna leda till minskad nedskräpning.

Publicerat av: