Säkerhetslösningar ska sätta stopp för förfalskningar

Metsä board har utvecklat två lösningar för att förhindra manipulering av förpackningar. Här ett exempel med en utformning som brister vid öppnandet. Foto: Pressbild

Hur vet man att det inte har fifflats med en läkemedelsförpackning och att det rör sig om en äkta vara? Finska Metsä boards designteam har utformat två lösningar för att hindra manipulering och förfalskningar inom för läkemedelsindustrin.

– En säker förpackning mot manipulering har en försegling eller ett element som bryts om förpackningen öppnas. Det går inte att ersätta innehållet utan att lämna synliga spår, säger Iiro Numminen, Structural Packaging Designer hos Metsä board i ett pressmeddelande.

Två lösningar

Företaget har utvecklat två säkerhetslösningar med syftet att förhindra så att förpackningar manipuleras. Den ena är en förpackning med en utformning som brister vid öppnandet. Likt ett låsspänne delas det när förpackningen öppnas och avslöjar att produkten använts eller är manipulerad.

Etikett med hologram

Det andra exemplet är en säkerhetsetikett med hologram, tillverkad av det finska företaget Starcke, specialiserade inom varumärkesskydd. Etiketten ska garantera att förpackningen förblir oöppnad tills den når konsumenten. Som ytterligare säkerhet, är hologrametiketten ett separat element som applicerats på förpackningen.

Känna och se

Ett säkerhetshologram är omöjligt att förfalska vilket gör det effektivt mot manipulering, enligt Metsä board, tillverkare av premiumkartong av färskfiber.

– Ibland kan man känna på själva kartongen eller se ett oskarpt tryck som visar att det är en uppenbar förfalskning eller kopia och därför gillar jag som professionell designer nya innovationer inom förpackningsdesign mot manipulering, säger Numminen.

En säkerhetsetikett med hologram. Foto: Pressbild

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tetra Pak först i världen med grön certifiering

De återvunna polymerna som används i Tetra Paks kartongförpackningar har fått grönt ljus enligt Roundtable on sustainable biomaterials certifiering för avancerade produkter. Företaget blir först i livsmedels- och dryckesförpackningsindustrin att framställa plasten enligt riktlinjerna i certifieringen.

Publicerat av: 

Rapport: Politiska beslut behövs för att bygga nya pantsystem

En ny rapport om plast, dess återvinning och vägen till miljövänlig utveckling har släppts.
– Rapporten ska ses som startskott för en ökad dialog kring plast och dess utmaningar och möjligheter, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på livsmedelsjätten Orkla som står bakom rapporten.

Publicerat av: