Smidigare lösning för rakelblad

Swedev har numera en automatiserad förpackningslinje för sina rakelblad.

Swedev har gått över till en automatiserad förpackningslinje och en ny förpackning för sina rakelblad till flexotryck.

I värmländska Munkfors finns Swedevs fabrik där det produceras 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål varje år. 99 procent av allt som tillverkas går på export till tryckeriföretag i 85 länder. Och produkten? Det handlar om rakelblad – det tunna stålblad som tar bort överflödig färg i slutet av en tryckprocess.

Installerades i somras

Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning med en vikt på cirka 14 kilo. Varje rulle kvalitetskontrollerades och förpackades tidigare manuellt. Men sedan i somras har en automatiserad förpackningslinje tagit plats i fabriken.

– Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren i ett pressmeddelande.

En slitstark förpackning

Den nya automatiserade förpackningslinjen består av två Lantech-maskiner. Det är en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Ingenjörsbyrån Etteplan står bakom automationsidéerna och maskinlösningarna, och Smurfit Kappa som redan levererade wellförpackningar till Swedev involverades också i projektet 2018 för att ta fram en slitstark förpackning, med inrede och förslutning.

– Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Rapport från årets upplaga av
Top packaging summit

Det är brådskande att minska matsvinnet. E-handeln skjuter i höjden och tuffa målsättningar för återvinning är både stora utmaningar och möjligheter framåt. Detta och mycket mer framkom på årets digitala version av förpackningskonferensen Top packaging summit.

Publicerat av: 

Digital förädling på förpackning ger prislyft

Enligt en undersökning är köpare villiga att betala mellan 24 till 89 procent mer om det appliceras digital förädling på CMYK-jobb. En chokladkartong med mixade effekter är ett typexempel för att skapa effektfull förädling med  planfolie, textur spotlack, taktil lack och hologram.

Publicerat av: 

DS Smiths Nordenchef: ”Tiden talar för våra produkter”

Ett år med pandemi och ökade klimatkrav. DS Smith agerade tidigt med investeringar vilket gör att de står väl rustade för e-handeln och livsmedelsbranschens behov av transportförpackningar, enligt Torbjörn Sagerström, DS Smiths vd i Norden.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]