Barriärkartong alternativ till plasttråg

Inverform är Iggesund Paperboards ny produkt och lanseras som ett alternativ till plasttråg.

– Vi var fast beslutna att hitta ett förnybart och återvinningsbart material till livsmedelstråg, som skulle vara mer miljövänligt än plast men samtidigt ha lika goda förpackningsfunktioner genom hela värdekedjan, säger Iggesunds Paperboards Stefan Söderberg.

Inverform är en ny kartong från Iggesund Paperboard. Det beskrivs som ett formbart material, specialutformat för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat. Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och Iggesund lanserar det som ett starkt alternativ till mer traditionella lösningar, exempelvis plasttråg. Produkten är en vit homogen helblekt kartong, belagd med en polymerbarriär, och godkänt för kontakt med livsmedel. Materialet kan användas i mikrovågsugn och i vanlig ugn.

Utvecklar hållbara material

Iggesund Paperboard, en del av den svenska skogsindustrikoncernen Holmen, har arbetat länge för att skapa hållbara material som inte skadar miljön, enligt försäljningsansvarige Stefan Söderberg. Den nya produkten ligger i linje med detta.

– Inverform utvecklades till stor del som en lösning på problemet med alla plastföroreningar, säger han och tillägger att produkten är den första av flera i detta sortimentet.

Barriärkartongen är specialutformad för formpressade livsmedelstråg.

Fler material på gång

Nästa generations barriärmaterial är redan under utveckling, då företaget ser en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar.

– Kraven blir tuffare för varje år. Vi arbetar hela tiden med produktförbättring för att hjälpa våra kunder att hantera sina utmaningar både i dag och i framtiden, säger Stefan Söderberg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Rapport från årets upplaga av
Top packaging summit

Det är brådskande att minska matsvinnet. E-handeln skjuter i höjden och tuffa målsättningar för återvinning är både stora utmaningar och möjligheter framåt. Detta och mycket mer framkom på årets digitala version av förpackningskonferensen Top packaging summit.

Publicerat av: 

Digital förädling på förpackning ger prislyft

Enligt en undersökning är köpare villiga att betala mellan 24 till 89 procent mer om det appliceras digital förädling på CMYK-jobb. En chokladkartong med mixade effekter är ett typexempel för att skapa effektfull förädling med  planfolie, textur spotlack, taktil lack och hologram.

Publicerat av: 

DS Smiths Nordenchef: ”Tiden talar för våra produkter”

Ett år med pandemi och ökade klimatkrav. DS Smith agerade tidigt med investeringar vilket gör att de står väl rustade för e-handeln och livsmedelsbranschens behov av transportförpackningar, enligt Torbjörn Sagerström, DS Smiths vd i Norden.

Publicerat av: