Livsmedelsföretagets nya mål: Samtliga förpackningar ska bli återvinningsbara

Förpackningarna till HK Scans köttfärs-, kött och måltidsprodukter ska bli helt återvinningsbara fram till 2025. Foto: Pixabay

Nordiska kött- och måltidsproducenten HK Scan sätter upp nya hållbarhetsmål. Senast 2025 ska samtliga förpackningar vara återvinningsbara. Och jämfört med fjolåret är planen att reducera förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent.

Livsmedelsföretaget HK Scan har varumärken som Scan, HK, Kariniemen och Rakvere i sin portfölj. Nu ska förpackningarna till företagets varumärken förnyas under de kommande åren, säger säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HK Scan.

– Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden förpackningsmaterial och säkerställer att materialen går att återvinna.

Aspekter i förpackningars utformning

Enligt HK Scan tar de hänsyn till en rad olika aspekter vid utveckling av förpackningar. Förutom återvinning, plastreducering och ett minskat klimatavtryck som finns med i företagets uppsatta mål, så ingår faktorer som påverkar konsumenternas val av förpackning i butikerna. Det kan vara livsmedels hållbarhet men också förpackningens funktion, utseende, materialåtervinning och förpackningsmaterial.

”Innovationer och samarbeten behövs”

Enligt Järvinen-Teräsvuori är det inte alltid enkelt att utveckla hållbara förpackningar. Exempelvis kan en förpackning ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna:

– I tillägg till våra egna mål, så drivs vårt arbete av konsumenternas förväntningar, landsspecifik lagstiftning och EU-lagstiftning samt ökande avgifter för återvinning och sophantering. Innovationer och samarbeten behövs för att göra förpackningar mer hållbara på flera plan.

Köttbullar i ny förpackning

Företaget uppger att deras plastanvändning mellan åren 2017 och 2019 redan har minskat med ungefär 1.5 miljoner kilo. I Sverige har de genom åren packat om köttfärsen, från plasttråg till rullpack. Och under 2018 fick en av Scans profilprodukter, Mamma Scans köttbullar, en ny återförslutningsbar förpackning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Rapport från årets upplaga av
Top packaging summit

Det är brådskande att minska matsvinnet. E-handeln skjuter i höjden och tuffa målsättningar för återvinning är både stora utmaningar och möjligheter framåt. Detta och mycket mer framkom på årets digitala version av förpackningskonferensen Top packaging summit.

Publicerat av: 

Digital förädling på förpackning ger prislyft

Enligt en undersökning är köpare villiga att betala mellan 24 till 89 procent mer om det appliceras digital förädling på CMYK-jobb. En chokladkartong med mixade effekter är ett typexempel för att skapa effektfull förädling med  planfolie, textur spotlack, taktil lack och hologram.

Publicerat av: 

DS Smiths Nordenchef: ”Tiden talar för våra produkter”

Ett år med pandemi och ökade klimatkrav. DS Smith agerade tidigt med investeringar vilket gör att de står väl rustade för e-handeln och livsmedelsbranschens behov av transportförpackningar, enligt Torbjörn Sagerström, DS Smiths vd i Norden.

Publicerat av: