Livsmedelsföretagets nya mål: Samtliga förpackningar ska bli återvinningsbara

Förpackningarna till HK Scans köttfärs-, kött och måltidsprodukter ska bli helt återvinningsbara fram till 2025. Foto: Pixabay

Nordiska kött- och måltidsproducenten HK Scan sätter upp nya hållbarhetsmål. Senast 2025 ska samtliga förpackningar vara återvinningsbara. Och jämfört med fjolåret är planen att reducera förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent.

Livsmedelsföretaget HK Scan har varumärken som Scan, HK, Kariniemen och Rakvere i sin portfölj. Nu ska förpackningarna till företagets varumärken förnyas under de kommande åren, säger säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HK Scan.

– Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden förpackningsmaterial och säkerställer att materialen går att återvinna.

Aspekter i förpackningars utformning

Enligt HK Scan tar de hänsyn till en rad olika aspekter vid utveckling av förpackningar. Förutom återvinning, plastreducering och ett minskat klimatavtryck som finns med i företagets uppsatta mål, så ingår faktorer som påverkar konsumenternas val av förpackning i butikerna. Det kan vara livsmedels hållbarhet men också förpackningens funktion, utseende, materialåtervinning och förpackningsmaterial.

”Innovationer och samarbeten behövs”

Enligt Järvinen-Teräsvuori är det inte alltid enkelt att utveckla hållbara förpackningar. Exempelvis kan en förpackning ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna:

– I tillägg till våra egna mål, så drivs vårt arbete av konsumenternas förväntningar, landsspecifik lagstiftning och EU-lagstiftning samt ökande avgifter för återvinning och sophantering. Innovationer och samarbeten behövs för att göra förpackningar mer hållbara på flera plan.

Köttbullar i ny förpackning

Företaget uppger att deras plastanvändning mellan åren 2017 och 2019 redan har minskat med ungefär 1.5 miljoner kilo. I Sverige har de genom åren packat om köttfärsen, från plasttråg till rullpack. Och under 2018 fick en av Scans profilprodukter, Mamma Scans köttbullar, en ny återförslutningsbar förpackning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tetra Pak först i världen med grön certifiering

De återvunna polymerna som används i Tetra Paks kartongförpackningar har fått grönt ljus enligt Roundtable on sustainable biomaterials certifiering för avancerade produkter. Företaget blir först i livsmedels- och dryckesförpackningsindustrin att framställa plasten enligt riktlinjerna i certifieringen.

Publicerat av: 

Rapport: Politiska beslut behövs för att bygga nya pantsystem

En ny rapport om plast, dess återvinning och vägen till miljövänlig utveckling har släppts.
– Rapporten ska ses som startskott för en ökad dialog kring plast och dess utmaningar och möjligheter, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på livsmedelsjätten Orkla som står bakom rapporten.

Publicerat av: