Ginförpackning vinner ”Carton of the year”

Förpackningen till Roku Gimn belönas med Carton of the year. Foto: Pro Carton

Stora Enso står för kartongen till den sexkantiga förpackningen som omsluter ginflaskan av det japanska märket Roku Gin. Förpackningen, som kombinerar design, dekoration och information, fick den finaste utmärkelsen i årets European carton excellence awards.

Flera har varit inblandade i att ta fram den vinnande förpackningen. Stora Enso har levererat kartongen. Konverteringen har gjorts av belgiska Van Genechten Packaging. Förpackningens sexkantsform har formgetts av designbyrån InnerWorkings och bakom den grafiska designen står Pocket Rocket Creative.

Vinnarna 2020 klara

Kartongorganisationerna Pro Carton och ECMA:s (European carton makers association) hyllar förpackningen med ”Carton of the year” – den finaste utmärkelsen i organisationernas årliga tävling European Carton Excellence Awards. På deras sajt presenteras alla årets vinnare.

Ginförpackningen beskrivs som en presentförpackning, enkel att resa och skyddar flaskan utan att det behövs någon plastinsats. Örtmotiven på förpackningen är präglade med varmfoliering i kombination med en mjuk lack. De inre kartongväggarna är täckta med färgglada blommor som förmedlar japansk artighet och värme.

Foto: Pro Carton

Juryn beskriver i ett uttalande Roku Gin-förpackningen som en komplett kartonglösning.

”En som är estetiskt tilltalande på hyllan, välkonstruerad och arbetar med produkten, formen känns bra i handen och den mjuka beröringen och grafiken, både extern och intern, kompletterar hela paketet. Hursomhelst, detaljen i att lägga till produktberättelsen på förpackningen, som talar om det växterna samt ett receptförslag handlar om att prata med konsumenterna och försäkra dem att de har köpt en högkvalitativ produkt.”

Symbolik i sex hörn

De sex hörnen på kartongförpackningen symboliserar de sex japanska växtingredienserna som ingår i ginet. Roku Gin som ginvarumärket heter (siffran sex på japanska) ingår i den USA-baserade spritproducenten Beam Suntorys produktportfölj. Bolaget ingår i den japanska storkoncernen Suntory Holdings i Osaka.

Foto: Pro Carton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Livsmedelsföretagets nya mål: Samtliga förpackningar ska bli återvinningsbara

Nordiska kött- och måltidsproducenten HK Scan sätter upp nya hållbarhetsmål. Senast 2025 ska samtliga förpackningar vara återvinningsbara. Och jämfört med fjolåret är planen att reducera förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent.

Publicerat av: 

Färgtillverkare går med i initiativ för bättre återvinnning av förpackningar

Siegwerk ansluter sig till Holy Grail 2.0 där över 85 företag i hela värdekedjan arbetar för att utveckla en teknik med digitala vattenstämplar på förpackningar. Tekniken syftar till att förenkla och effektivisera sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Publicerat av: