Sex svenska vinster i Pentawards

PUBLICERAD: 29 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari

Sex svenska bidrag knep vinster i den internationella förpackningstävlingen Pentawards. Och det prestigefyllda diamantenpriset gick till….

Det blev inga svenska bidrag som fick högsta vinsten-utmärkelser, platinum, i årets upplaga av den globala förpackningstävlingen Pentawards. Den 14:e i ordningen. Däremot blev det guld-, silver- och bronsutmärkelser för svenska designer och byråer i ett flertal kategorier.

Foto:Pressbild

Stockholmsbaserade designbyrån Silver har fått priser förr i Pentawards, och så även i år. Det blev ett guld i kategorin Distributors’/Retailers’ own brands/Private labels. Priset får de för en förpackning till hörlurstillverkaren Ample.

Foto: Pressbild

En annan stockholmsbyrå, Pond Design fick också ett guld för sin utformning av flaskor för Swedish Tonic. Utmärkelsen kom i dryckeskategorin Beverages, ciders and low-alcohol drinks.

 

Foto: Pressbild

Duni Groups inhouse-avdelning vann ett silver, i kategorin ”Other markets” för en serie ekologiska färdigmatsförpackningar.

Foto: Pressbild

Byråerna Silver och Pond design kammade även dem hem varsitt silver. Silver gjorde designen till livsmedelsförpackningar för bageri- och delikatessföretaget ”Oh My Good!” i Huddinge.

Foto: Pressbild

I parfymkategorin fick Pond design ett silver för förpackningsdesignen till doftljus från Nokult.

Foto: Pressbild

I kategorin Beverages tog byrån Drama Queen hem ett brons för sin design till Absolut Comeback” – en återvunnen vodkaflaska.

Foto: Pressbild

Det mest prestigefyllda priset, Best in show – Diamond Pentaward blev även det en vodkaflaska. En enhällig jury röstade fram amerikanska varumärket Air Co som vinnare.

Air co-vodkan kommer i en återanvändbar flaska. Den beskrivs ha en minimalistisk design och som förenar lyx med hållbarhet. Förslutningen på flaskan är en glaspropp. Fokus för konsumentens öga blir vodkan då etiketten är placerad på den nedre delen av flaskan. Det påtalas också att flaskan kan få nytt liv, till exempel som vattenflaska eller ljusstake, när den giftfria etiketten tas bort.

 

Över 2000 tävlingsbidrag från 60 länder deltog i årets Pentawards. Mer än 400 av dessa belönades med priser av olika valörer. Alla vinnare presenteras och är sökbara på Pentawards sajt.

 

Läs vidare

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Intryck från Absolut Flexo Future- flexobranschen lever och mår bra

Att flexobranschen lever och mår bra måste vara huvudslutsatsen på heldagsarrangemanget som danska Flexo Forum och Sweflex hade satt ihop under namnet Absolute Flexo Future.
Publik

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy