Miljardsatsar på massa för kartongförpackningar

Ulf Larsson, vd på SCA och Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Foto: SCA/Bergslagsbild

SCA investerar miljardbelopp i ökad produktion av massa för kartongförpackningar hos Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Detta efter att efterfrågan på tryckpapper minskar.

1,45 miljarder. Så mycket ska SCA, ett företag som tillverkar pappersmassa, trävaror, papper och pellets, investera i produktion av termomekanisk massa. Detta hos Ortvikens pappersbruk i Sundsvall där SCA i dag producerar tryckpapper på tre pappersmaskiner.

Minskar i Europa

Anledningen bakom investeringen är att efterfrågan på tryckpapper minskar i Europa. Sedan år 2008 har har det krympt med cirka fem procent per år, och under coronapandemin har det minskat med ytterligare 30–40 procent, skriver SCA i ett pressmeddelande.

– Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper, säger Ulf Larsson, SCA:s vd.

Anställda berörs

Avvecklingen av tryckpapperet kommer att innebär att 800 anställda berörs, både på pappersbruket och på SCA. Det kommer också innebära engångskostnader med kassaflödespåverkan som bedöms inte överstiga 0,9 miljarder och ett nedskrivningsbehov om cirka 1,1 miljarder kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Smarta lösningar hos Quadient på mässan

Quadient intar Packnorth med ett digitalt skärbord för produktion av förpackningar och etiketter i mindre serier och en automatisk förpackningsmaskin som skapar kartonger anpassade för dess innehåll. De visar också en modulbyggd sorteringslösning för att hantera paket och försändelser.

Publicerat av: 

Coca-Cola byter till återvunnen plastfilm

Omställningen påbörjas kvartal två. Då går Coca-Cola i Sverige över till 100 procent återvunnen plastfilm på alla större flaskor i fyrpack.
– När vi nyttjar materialet effektivt bibehåller vi dess värde och minskar förpackningarnas klimatpåverkan, säger Cathrine Westerlind hos Coca-Cola European Partners Sverige.

Publicerat av: 

Nya förslutningar för Tetra Pak – ”Betydande förändringar”

Förpackningslösningar med fastsatta korkförslutningar, bland annat i växtbaserad bioplast, introduceras av Tetra Pak. Enligt företaget, som i samma veva även lanserar papperssugrör, ska nyheterna leda till minskad nedskräpning.

Publicerat av: