Hamburgerkedja byter till brickor av återvunnen havsplast

McDonald’s presenterar sin hållbarhetsrapport för 2019. Foto: Pressbild

McDonald’s hållbarhetsarbete fortsätter. I företagets årsrapport framgår att de från och med september fasar ut plastsugrör, och alla plastbrickor kommer på sikt ersättas med brickor tillverkade av återvunnen havsplast.

McDonald’s Sverige som har cirka 200 restauranger över hela landet har släppt sin hållbarhetsrapport för 2019. Under året som gick har kedjan arbetat med att ta bort onödigt material, minska förbrukningen av plastsugrör, som numera bara kan fås bakom disk, och att byta ut plastförpackningar till pappersalternativ. Sammantaget har över 50 ton plast har försvunnit från gästförpackningarna under 2019, skriver företaget i ett pressmeddelande.

”Nära noll utsläpp”

Företaget siktar nu på att minimera sin direkta klimatpåverkan till nära noll:

– Från 2012 till 2018 minskade McDonald’s i Sverige sina egna utsläpp av koldioxid med 50 procent. Vi fortsätter arbetet med att minska vår direkta klimatpåverkan och under 2019 har vi fokuserat på att ta bort en del av plasten i våra gästförpackningar, minska matsvinnet, och effektiviserat våra transporter. Nu är målet inställt på att vi ska ha nära noll utsläpp från vår egen verksamhet, vilket vi har som ambition att nå till 2030, säger Henrik Nerell, hållbarhetsansvarig på McDonald’s i Sverige.

Henrik Nerell, hållbarhetsansvarig på McDonald’s i Sverige. Foto: Pressbild

Sugrör av papper

Restaurangkedjan meddelar också att de successivt ska gå över till att fasa ut sina plastsugrör och istället använda papperssugrör. Detta byte ska minska plastförbrukningen med 40 ton. På sikt ska även alla nuvarande plastbrickor skiftas till plastbrickor tillverkade av insamlad havsplast.

Byter ut engångsplast

McDonald’s Sverige har som mål att helt eliminera engångsplast i gästförpackningar fram till 2022.

– Under 2019 tog vi bort flera produkter med engångsplast från våra restauranger, till exempel plastlocken på våra salladsskålar, samtidigt som vi gjorde om våra milkshakemuggar till papper. Nu tar vi nästa steg och fler är på väg, säger Henrik Nerell.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *