torsdag 21. januari – vecka 3
Danijela Ridic driver företaget Chain design och print och håller utbildningar på nätet i höst. Foto: Martin Hansson, HK Media
Kursledaren Danijela Ridic håller tre utbildningstillfällen online om förpackningar och flexotryck.
– Min förhoppning är att lyfta upp tryckprocessen och riva ner de tjocka väggarna den äldre generationen har murat upp.
Danijela Ridic har tidigare tipsat våra läsare om flexotryck. Danijela har arbetat med flexo sen 2005 efter att hon avslutade sin kvalificerade yrkesutbildning på Broby Grafiska i Sunne. Efter nio år i repro och närmare fem år på ett tryckeri tog hon steget att starta företaget Chain design print i mars 2019. Med start 14 september leder hon tre onlinekurser på temat förpackning och flexotryck.
– Syfte med utbildningen är att öka kunskapen och förståelsen för hur mycket det krävs innan en förpackning ska gå till tryck och själva resan dit, säger Danijela Ridic.
– Mer än hälften av alla livsmedelsförpackningar trycks i flexo. Behovet är jättestort. Vi ser en stor kunskapsbrist på förpackning och flexosidan där det har varit akutläge i många år. Onlinevarianten på utbildningen har fötts fram i och med covid-19. Detta ger även möjlighet för fler att delta och jag kan sprida denna kunskapen bredare och snabbare.
Danijela Ridic från en tidigare utbildning hon höll innan corona. Foto: Pressbild
Ridic säger att kurserna ger nödvändiga och grundläggande kunskaper om flexo och hela processen. Deltagarna får också följa en artworks resa genom hela flödet, från designprocessen genom repro och hela vägen in i tryckproduktionen. De får också en förståelse om vilka förutsättningar, begränsningar men framförallt möjligheter det finns i flexo.
– Utbildningen riktar sig till alla som jobbar i början av denna kedjan: varumärkesägare, marknadsavdelningar, produktägare, grafiska designers, designbyråer, förpackningsutvecklare, inköpare och säljare av material samt andra som vill lära sig mer om tryck och flexo.
Danijela säger att information och kunskap om flexotryck är svårt att tillgå. Hon ger en känga till den äldre generationen flexotryckare som hon inte tycker visar tillräcklig transparens om den kunskap de besitter. Det är viktigt för flexotryckets fortsatta överlevnad och framtid.
– Min förhoppning är att lyfta upp tryckprocessen och riva ner de tjocka väggarna den äldre generationen har murat upp, säger hon och förklarar att det är viktigt för annars vet inte ens den yngre generationen hur de ska börja.
– Men jag vill ändå poängtera att jag hyser stor respekt för den äldre generationen men jag önskar mer transparens när det handlar om att dela med sig av kunskapen.
Hur ser du på framtiden för flexotryck?
– Jag ser ljust på framtiden ur den aspekten för att tekniken har utvecklats och förfinats
så pass mycket att kunderna väljer flexo framför andra tryckmetoder, som till exempel djuptryck.
Vilka är de stora utmaningarna?
– Utmaningen med flexo är helt klart att det är en egen värld och tillåter ingen att bli färdiglärd.
Sen har vi en annan utmaning, inte bara för flexo, utan för hela grafiska industrin där det överlag är att hitta rätt kompetens.
Flexo överraskar oss ständigt, därför älskar jag mitt jobb. Som en god vän till mig sa: ”Flexo. It’s not rocket science…it’s harder!”
Konica Minolta ställer ut på den digitala mässan Sign&Print Connect:
– Vi ser stor potential att sälja fler etikettskrivare, för den marknaden tror jag inte kommer att minska över lång tid framåt. Jag tror den kommer att växa, säger Roy Spennare.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 19. januari, 2021
Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, berättar om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 19. januari, 2021
Helsingborgsbaserade Techprint sätter fokus på fyra produktkategorier under Sign&Print Connect. Genom att delta i mässan hoppas företaget att kunna ge besökaren många nya idéer och mycket kunskap.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 12. januari, 2021
Fyra av de 194 vinnarna producerades i Sverige –bland annat en begravningskista och en e-handelsförpackning för blommor.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 12. januari, 2021
9 februari drar Sign&Print Connect igång och det utlovas en hel del nyheter inom etikett- och förpackningsområdet att titta närmare på. Vi frågar projektledaren Luiza Flôres da Cunha om vad man kan förvänta sig som utställare och besökare när mässan Sign&Print Scandinavia istället går digitalt.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 5. januari, 2021
Intergraf, den europeiska federationen för tryck och digital kommunikation, publicerar varje år en ekonomisk rapport. Den ger en detaljerad inblick i tryckmarknadens utveckling och framtid i Sverige och Europa.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 28. december, 2020
Nära Frankfurt finns Oschatz Visuelle Medien. Tryckeriet är främst hemma inom storformat och digitaltryck. Nu ger de sig in på etikettmarknaden efter att ha tagit världens första Canon LabelStream 4000 i drift.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 22. december, 2020
Etikettproducenter har varit utsatta för särskilda prövningar de senaste månaderna. Men samtidigt har det också öppnat möjligheter för dem. Konica Minolta listar fyra faktorer som kommer att ha en inverkan på marknadens utveckling det kommande året.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 17. december, 2020
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige