Treskiktsliner först ut ur ”världens modernaste kartongmaskin”

Kartongmaskinen M7 på Gruvön har satt igång att producera en ny treskiktsliner.

Billerud Korsnäs har dragit igång produktionen i kartongmaskinen M7. Först ut är en ny treskiktsliner som har en överlägsen tryckbarhet, enligt företaget.

I oktober i fjol invigde Billerud Korsnäs det de kallar är världens modernaste kartongmaskin – M7. Företaget har tidigare berättat att maskinen är en av de största industriella investeringarna i Sverige de senaste åren. Investeringen vid Gruvöns Bruk har gjorts för att möta den globalt ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar.

En ny kraftliner

BillerudKorsnäs lanserar nu Pure Performance, ett tillskott till produktfamiljen Pure Liners som produceras i kartongmaskinen. Det är en liner i tre skikt, en så kallad White top kraftliner.

Styrka och tryckbarhet

Företaget menar lyckas kombinera en styrka med en överlägsen tryckbarhet och renhet i samma material.

– Treskiktskonstruktionen och de höga styrkeegenskaperna innebär att kunden kan gå ner ett ytviktssteg jämfört med en konventionell White top kraftliner. Kombinationen av denna överlägsna styrka och dess tryckbarhet gör Pure Performance till en unik produkt som möjliggör lättare förpackningslösningar och hållbarhetsbesparingar. Vi är väldigt glada att kunna tillgodo se kundernas allt högre krav på hållbara förpackningslösningar, säger Rolf Gustafsson, chef för affärsområdet Containerboard hos Billerud Korsnäs.

Vätskekartong, board och liner

Företaget har tidigare meddelat att kartongmaskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service, board och liner. Maskininvesteringen beräknades till en början hamna på 5,7 miljarder kronor. Företaget fick dock i ett senare skede tänka om när kalkylen sprack och ytterligare 20 procent adderades till kostnaderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Rapport från årets upplaga av
Top packaging summit

Det är brådskande att minska matsvinnet. E-handeln skjuter i höjden och tuffa målsättningar för återvinning är både stora utmaningar och möjligheter framåt. Detta och mycket mer framkom på årets digitala version av förpackningskonferensen Top packaging summit.

Publicerat av: 

Digital förädling på förpackning ger prislyft

Enligt en undersökning är köpare villiga att betala mellan 24 till 89 procent mer om det appliceras digital förädling på CMYK-jobb. En chokladkartong med mixade effekter är ett typexempel för att skapa effektfull förädling med  planfolie, textur spotlack, taktil lack och hologram.

Publicerat av: 

DS Smiths Nordenchef: ”Tiden talar för våra produkter”

Ett år med pandemi och ökade klimatkrav. DS Smith agerade tidigt med investeringar vilket gör att de står väl rustade för e-handeln och livsmedelsbranschens behov av transportförpackningar, enligt Torbjörn Sagerström, DS Smiths vd i Norden.

Publicerat av: