söndag 17. januari – vecka 2
Kodak Prosper Ultra 520 Digital Press bygger vidare på Prosper 6000-serien, och Kodak kallar själv maskinen för en lillebror.
Dagen innan startskottet för Drupa, avslöjade Kodak nyheter som skulle ha visats på mässan. Detta via en presskonferens för inbjuden press på nätet. Inför konferensen väntades det ivrigt på om företaget skulle lansera en ny bläckstråleskrivare eller inte.
Kodak har utvecklat både sin egen continuous inkjet (CIJ) skrivhuvudsteknik och vattenbaserade bläckstrålefärger. Och med deras Prosper-serie har de bevisat att de kan leverera bläckstråleskrivare med hög produktivitet för krävande marknader.
Jim Continenza leder Eastman Kodak Company och höll också ett starkt grepp om presskonferensen.
Men låt det sägas med en gång, det kommer inte någon ny bläckstråleskrivare från Kodak inom en överskådlig framtid. På frågan om planerna för en ny bläckstråleskrivare kom svaret från företagets verkställande ordförande James V. Continenza:
– Vi tittar på det!
I gengäld lanserade de bland annat två nya inkjetskrivare rulle till rulle. En lillebror till Prosper 6000 och en helt ny rullskrivare för flexibla förpackningar.
Kodak Prosper Ultra 520 Digital Press bygger vidare på Prosper 6000-serien, och Kodak kallar själv maskinen för en lillebror. Med den nya Ultrastream Inkjet-tekniken kan den leverera en upplösning på 600 x 1 800 dpi med en hastighet av 150 meter per minut med tryck på båda sidorna. Det ger 2 000 A4-utskrifter per minut med en bredd på 520 millimeter. Det spelar ingen roll om papperet är matt eller blankt eller om färgtäckningen är hög eller låg, förutsatt att papperet är förbehandlat.
Ultrastream–tekniken har en droppstorlek på bara 3,5 picoliter, vilket ger ett rent och offsetliknande tryck, enligt Kodak. Det är ett pigmenterat bläck som är särskilt finfördelad för att passera smidigt genom de mikroskopiska munstyckena.
CIJ-tekniken innebär också att det är minimalt med produktionsstopp, eftersom munstyckena är självrengörande på grund av det kontinuerliga flödet av färg.
Ultra 520 är också utrustad med Kodaks patenterade övervakningssystem, Kodak Intelligent Print System, som säkrar optimal passning mellan färgerna och registrering på fram och baksida. Den nyaste Kodak 900 Print Manager är utrustad med Adobes senaste APPE 5 RIP.
Priset, som tillkännagavs under presskonferensen, landar på runt 2 miljoner dollar och maskinen väntas vara tillgänglig på marknaden i slutet av 2020.
I samarbete med italienska Uteco har Kodak utvecklat, vad de själv kallar för branschens mest produktiva digitala tryckmaskin för flexibla material. Uteco utvecklar trycklösningar för alla typer av rotationstryck och av dem har Kodak kunnat få den expertis som krävs för att trycka på flexibla material på rullar.
Den digitala delen är utvecklat av Kodak medan maskinen monteras och säljs via Uteco i Italien.
Sapphire EVO W, som den heter, är den första digitala förpacknings tryckpressen som matchar produktiviteten från flexo med kvaliteten från gravering. Den använder Kodaks högupplösta Ultrastream inkjet-teknik och skriver ut 150 meter i minuten med en upplösning på 600 x 1 800 dpi. Med en banbredd på 120 centimeter kan man trycka nästan 11 000 kvadratmeter i timmen. Den vatten- och pigmentbaserade QD-förpackningsfärgen är också Kodaks uppfinning. Den är designad för tryck på PP, PE och PVC och är godkänd för kontakt med livsmedel.
Den nya generationen av den tonerbaserade skrivarserien Nexfinity.
Trots att det inte fanns en bläckstråleskrivare bland nyheterna, lanserade Kodak en vidareutveckling av deras digitala tryckpress Nexfinity. Det är en tonerbaserad maskin som kan trycka upp till 152 A4-sidor i minuten. Formatet går upp till 356 x 1 295 millimeter, vilket möjliggör sex A4-sidor i tryck på bredden. Det finns två versioner, V6 och V12, som ger vissa associationer till bilvärlden, som hänvisar till upplösningen på respektive maskin – 600 eller 1 200 dpi.
Det går att trycka direkt på papper med en vikt på mellan 60 och 457 gram beroende på matt eller blankt papper. Skrivarna är utrustade med en femte färgstation, som öppnar upp för en mängd olika toner, till exempel röd, grön och blå för att bredda färgspektrumet, matt eller blank bestrykning, guld- och metallfärger och lysrörsfärger.
Kodak betonar att tryckpressen använder samma typ av system som en offsetpress, vilket gör att fram- och baksidesregistrering blir överträffad.
Prinergy On Demand är Kodaks nya plattform. Det är Prinergy-mjukvaran i en moln- och prenumerationsbaserad form. Kodaks vice vd Tood Bigger berättade att utvalda kunder redan upplever en ökad säkerhet, tillförlitlighet och effektivitet från den nya versionen Systemet hanteras av Kodak och kunden betalar ett pris som baseras på antalet användare, produktion och tillhörande funktioner. Priset är till viss del varierande eftersom en nedgång i produktionen kommer spegla abonnemangspriset. Lösningen innebär också att man kan minska stora investeringar i servrar och IT-säkerhet lokalt.
Prinergy arbetar med tryckpressar från andra leverantörer och kan inte bara tillhandahålla data utan också samla in data för användning i systemets Business Intelligence-del. Här är det möjligt att upptäcka flaskhalsar, felkällor och säkerställa en bättre produktionsprocess framöver.
Prinergy On Demand stöds av den säkra nätverksinfrastrukturen i Microsoft Azure, så kunderna kan vara säkra på att deras data och system alltid är skyddade. Prinergy On Demand lanseras i slutet av 2020.
Kodak definierar sina fokusområden som kemi, film och tryck. Och inom tryck inkluderas fortfarande offsetindustrin. Det markerar företaget med en processfri plåtserie med namnet Kodak Sonora Xtra Process Free Plate.
Kodak fortsätter att utveckla lösningar inom processfri plåtteknik med nästa generation av Sonora-plåtar. Dessa har tre gånger så hög bildkontrast jämfört med föregångaren, en förbättrad hållbarhet och 20 procent snabbare exponeringstider.
De nya Sonora-plåtarna har tre gånger så hög bildkontrast jämfört med föregångaren.
Plåttekniken är enligt Kodak världens mest pålitliga och processfria som används av över 4 000 tryckerier världen över. Sonora Extra-processfria plåtar finns även dessa tillgängliga i slutet av 2020.
Och med de nya plåtarna kommer också två nya ctp-lösningar: Kodak Magnus Q800 och Kodak Magnus Q4800 för XLF-format.
Med 80 plåtar i timmen är Magnus Q800 den snabbaste ctp–plåtsättaren på marknaden, enligt Kodak. Den högre exponeringsgraden innebär att det finns ett växande behov av automatisering och operatörfri produktion. Därför introducerar Kodak också en uppdaterad Multi-Pallet Loader som kan matcha hastigheten på 80 ark i timmen, vilken också har en kapacitet på upp till 3 200 ark. Magnus Q800-lösningarna ska betatestas under juni 2020 och för produktion i september 2020.
För XLF-tryckerierna har Kodak utvecklat den nya Magnus Q4800 plåtsättare. Den kan bearbeta 32 plåtar i timmen och ha upp till 4 800 plåtar online med en Multi Pallet-loader. Den har också den mest flexibla pallautomationen och kan hantera upp till åtta olika plåtstorlekar online.
Text: Søren Winsløw
Översättning: Hanna Jangenfeldt
Helsingborgsbaserade Techprint sätter fokus på fyra produktkategorier under Sign&Print Connect. Genom att delta i mässan hoppas företaget att kunna ge besökaren många nya idéer och mycket kunskap.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 12. januari, 2021
Fyra av de 194 vinnarna producerades i Sverige –bland annat en begravningskista och en e-handelsförpackning för blommor.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 12. januari, 2021
9 februari drar Sign&Print Connect igång och det utlovas en hel del nyheter inom etikett- och förpackningsområdet att titta närmare på. Vi frågar projektledaren Luiza Flôres da Cunha om vad man kan förvänta sig som utställare och besökare när mässan Sign&Print Scandinavia istället går digitalt.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 5. januari, 2021
Intergraf, den europeiska federationen för tryck och digital kommunikation, publicerar varje år en ekonomisk rapport. Den ger en detaljerad inblick i tryckmarknadens utveckling och framtid i Sverige och Europa.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 28. december, 2020
Nära Frankfurt finns Oschatz Visuelle Medien. Tryckeriet är främst hemma inom storformat och digitaltryck. Nu ger de sig in på etikettmarknaden efter att ha tagit världens första Canon LabelStream 4000 i drift.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 22. december, 2020
Etikettproducenter har varit utsatta för särskilda prövningar de senaste månaderna. Men samtidigt har det också öppnat möjligheter för dem. Konica Minolta listar fyra faktorer som kommer att ha en inverkan på marknadens utveckling det kommande året.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 17. december, 2020
För första gången väljer Pantone ut två färger som årets färg 2021. Duon heter Ultimate Gray och Illumination och ska symbolisera hur samhällen gått samman under covid-19, men också ge hopp inför framtiden.
Publicerat av:Hanna Jangenfeldt | hanna.jangenfeldt@agi.se| 17. december, 2020
– Vi är i ständig utveckling och ser inga begränsningar för vår verksamhet, säger vd:n och grundaren Peter Nilsson på Nile. Ängelholmsföretaget flyttar nu till en ny anläggning för att tillverka och utveckla självhäftande etiketter av det smartare slaget.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. december, 2020
Det blev ett prisregn över totalt 29 produkter och lösningar i fem huvudkategorier i EDP Awards. Juryns Mike Horsten berättar att bland annat förpackningstrender speglar av sig i vinnarprodukterna.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. december, 2020
Medan produkter till event och retail minskat under 2020, så gick det bättre för ABA:s e-handel. Vd:n Robine Björklund avslöjar också att förpackningslösningar kan bli ett intressant affärsområde för framtiden.
Publicerat av:Hanna Jangenfeldt | hanna.jangenfeldt@agi.se| 10. december, 2020
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige