Så sprids virus via papper och kartong

Tidningspapper är ett "bra" val för att undvika virus.

Tryckprocessen av till exempel tidningar minskar riskerna för viruset att överleva på papperet.

Den brittiska webbplatsen Two Sides har sammanfattat risken att smittas av coronaviruset via papper och kartong. Detta efter en oro över att viruset kan hålla sig levande på ytan.

Flera har varit oroliga för att bli smittade av coronaviruset genom en livsmedelsförpackning eller ett pappersdokument. Därför har skribenten Sam Upton, på den brittiska webbplatsen och grafiska företagsnätverket Two Sides, undersökt och sammanfattat riskerna att smittas av virus via papper och kartong.

Låg risk

Enligt hälsoorganisationer som WHO, Journal of Hospital Infection och National Institute of Diseases är risken låg. WHO menar att sannolikheten är mycket liten att en virussmittad person förorenar konsumtionsvaror.

Även risken att få viruset från ett paket som har skickats eller blivit utsatt för olika temperaturer eller andra förhållanden är låg.

Ett säkert papper

En studie från National Institute of Health, Centers for Disease Control, UCLA och Princeton visar att viruset överlever som längst på plast och rostfritt stål i 72 timmar och som kortast på kartong, i 24 timmar. Tiden förkortas ytterligare om ytan utsätts för luft.

Sterilt via tryckprocess

Även utskriftsprocessen minskar styrkan i viruset generellt.

– Tidningar är ganska sterila på grund av tryckprocessen. Traditionellt har människor ätit fish and chips i ett tidningsomslag just på grund av detta. Chansen att bli smittad genom tidningar är väldigt liten, säger George Lomonossoff, virolog vid John Innes Center i Storbritannien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Konica Minolta förbättrar ”Bryggan mellan offset och digitalt”

Även uppföljaren, den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1e, skriver ut 3 000 B2-utskrifter per timme. Men den erbjuder mer än så. Digitalpressen i 50/70-formatet lanseras med bättre prestanda och nya funktioner som öppnar för marknader som förpackning, syntetiska material, och etiketter. Två segment är i fokus – kommersiellt och industriellt tryck.

Publicerat av: