Ny studie: Portionsförpackat är klimatsmart

Docenten Helén Williams säger att matsvinnet har större påverkan på klimatet än själva förpackningen.

Att välja portionsförpackat och mindre förpackningar är mer klimatsmart, visar en ny studie från Karlstad Universitet där det också framgår att matsvinnet har större påverkan på klimatet.

Forskare på CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, har undersökt hur svenska hushålls matsvinn ser ut. Målet med undersökningen var att få svar på varför konsumenterna slänger olika typer av livsmedel och vilken roll förpackningen har för det uppkomna matsvinnet. I studien framgår att konsumenters osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel är en stor bidragande faktor till att mat slängs.

Forskarna har kartlagt matsvinn ända ner på produktnivå.

– Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov, men är nödvändiga för att transportera och skydda maten. Vi borde i stället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för studien som genomförts av forskare vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE.

– Att uppmuntra till mer portionsförpackat, i en tid när många vill ta bort förpackningar helt, är kontroversiellt. Men forskning visar att livsmedel som förpackas bättre, exempelvis i mindre portioner, och kan ätas upp i större utsträckning är bättre för klimatet även om mer förpackningsmaterial används.

Studien gjordes i Karlstad och Stockholm där sammanlagt 37 hushåll fick mäta sitt matavfall och föra dagbok samt delta i intervjuer under en veckas tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]