Matkasse på språng

PUBLICERAD: 16 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Envira Pack etablerar sin matkasse av konstfibermaterial i matbutiker runt om i landet.

Den nya beskattningslagen för plastpåsar gör att Envira Pack satsar på att nå ut med en matkasse av ett konstfibermaterial som kan återanvändas sex till sju gånger.

1 maj träder den nya beskattningslagen för plastpåsar i kraft. En slutkonsument får därmed räkna med mer än en fördubbling av priset för en plastpåse i butiken. Från cirka tre till runt sju kronor. Envira Pack etablerar nu sina nya miljöpåsar på flertalet matbutiker runt om i landet och satsar på att få fler människor som handlar i matbutiker ska börja använda deras miljöpåse som är tillverkad av non-woven, ett framtaget textilt konstfibermaterial.

Företaget som grundades 2019 uppger i ett pressmeddelande att priset per påse lär landa på cirka fem till sex kronor.

– Vi får många förfrågningar nu när intresset att minska sin förbrukning av plast är stort bland både handlare och konsumenter. Våra nya miljöpåsar är ett klimatsmartare och billigare alternativ för både handlare och konsumenter, något som flertalet handlare redan insett, säger Kara Ayan, grundare och delägare av Envira Pack, och som har över nio års erfarenhet av branschen med bas i Göteborg.

Enligt Envira Pack har påsarna låg miljöpåverkan, med en låg energiförbrukning redan vid tillverkning. Det beror enligt företaget på konstfibermaterialet som påsarna är gjorda av. Utvärtes är de tryckta med vattenbaserad färg vilket inte innehåller några gifter.

Påsarna finns tillgängliga hos en rad butiker, bland annat Ica Kurir och Ica Supermarket. Företaget har även startat ett samarbete med en livsmedelskedja i Danmark, uppger företaget i ett pressmeddelande.

 

Läs vidare

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01