”Inkjet kommer nå sin fulla potential”

Len Lauer, vd på Memjet.

Len Lauer, vd på Memjet. 

Innovation och bläckstråleteknik kommer ha en betydande roll för tryckbranschen under det kommande decenniet. Det menar Memjets vd Len Lauer.

Len Lauer, vd på Memjet som tillverkar skrivhuvuden, har i ett blogginlägg delat med sig av sina tankar kring varför tryckbranschen kommer att frodas under det kommande decenniet. Innovativa lösningar är en avgörande faktor i det hela, menar Lauer.

 Oändliga möjligheter för bläckstråleteknik 

Under 2020 kommer den digitala bläckstråletekniken att nå sin fulla potential inom industritryck på en rad olika substrat. Möjligheterna är oändliga, menar Lauer och ger exempel på substrat som etiketter, textilier, glas, metall och olika andra förpackningsmaterial.

Memjet har upplevt en större förfrågan från sina partners om möjligheterna att trycka på andra material än papper, menar Lauer. Bland annat vill de ha flexibla förpackningsmaterial, veckade material samt plaströr och metallplåtar.

– I dag levererar Memjet högre upplösning, högre hastigheter och lägre kostnader än vad som tidigare varit möjligt med bläckstråletekniken. Utvecklingen av skrivhuvuden, i kombination med teknisk innovation, resulterar i en ny grupp av prisvärda trycklösningar som ger en hög kvalitet, skriver Lauer.

Storformat svåra att hålla lönsamma 

Förra årets vinster för branschen i USA visade att storformatsskrivare var svåra att hålla lönsamma, medan de små ökade i vinst, enligt Lauer:

– Under tredje kvartalet 2019 hade intäkterna före skatt sjunkit till -5,3 procent. För mindre skrivare ökade dock resultatet före skatt från 6,7 procent av intäkterna under andra kvartalet till 9,7 procent under det tredje kvartalet.

För att behålla tillväxten krävs dock att leverantörer av mindre skrivarmodeller kan bredda utbudet, öka volymerna och expandera in på nya marknader, tillägger Lauer.

Miljövänligt bläck  

Förra året i september introducerade Memjet DuraFlex-skrivhuvuden. Len Lauer säger att tekniken är prisvärd och producerar i en branschledande hastighet och kvalitet. Liksom andra Memjet-tekniker är DuraFlex modulär så att OEM-tillverkare kan utveckla utskriftslösningar och få dem att marknadsföra dem snabbare och mer överkomligt.

Lauer menar vidare att konsumenter uppmärksammar miljöfrågor alltmer, och nu börjar även företag internt sätta mer och mer fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Bläck har traditionellt inte varit en del av hållbarhetssamtalet. Men det börjar förändras, skriver Lauer och fortsätter:

– Memjet arbetar med OEM-tillverkare som utvecklar lösningar för olika marknader med fokus på etiketter och förpackningar. Dessa tillverkare och deras slutanvändare, vill ha bläck som är bättre för planeten, för produkterna och de som ska hantera dessa.

Avslutningsvis säger Lauer:

– Oavsett vilken roll din organisation har i tryckbranschen kommer du att beröras av dessa trender. Håll dig uppdaterad och ligg steget före konkurrenterna genom att börja använda digital bläckstråleteknik i ditt företag under 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Konica Minolta förbättrar ”Bryggan mellan offset och digitalt”

Även uppföljaren, den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1e, skriver ut 3 000 B2-utskrifter per timme. Men den erbjuder mer än så. Digitalpressen i 50/70-formatet lanseras med bättre prestanda och nya funktioner som öppnar för marknader som förpackning, syntetiska material, och etiketter. Två segment är i fokus – kommersiellt och industriellt tryck.

Publicerat av: