Genombrott sparar pengar för papperstillverkare

 

Björn Sjöstrands forskning har visat sig spara pengar och miljö för papperstillverkare.

Forskare på Karlstads universitet har utvecklat en virtuell pappersmaskin som sparar pengar och miljö.
– Det är nu möjligt att köra pappersprocessen helt virtuellt, utan dyr utrustning, för att ta fram varje pappersmaskins optimala inställningar, säger Björn Sjöstrand.

En virtuell pappersmaskin gör det möjligt att testköra och optimera driften utan dyra produktionsstopp i industrin, visar ny forskning från Karlstad universitet. Optimeringen går ut på att, med en vanlig dator, avgöra hur pappersmaskinen ska köras.

Optimering i vanlig dator

Enligt Karlstad universitet är tillverkningen av papper en stor och viktig industri i Sverige. En industri som samtidigt är en betydande förbrukare av energi. Genom att använda modeller för de olika delarna av pappersmaskinen har forskarna lyckats ta fram ett sätt att köra hela pappersmaskinen virtuellt i en dator. En helt ny modell har utvecklats för den första delen av pappersmaskinen. Denna modell har sedan använts tillsammans med modeller för de andra delarna av maskinen.

Produktionen störs inte

Papperstillverkare får därmed möjlighet att optimera sina maskiner utan att störa produktionen, eftersom det nu går att göra i en vanlig dator. Modellen av pappersmaskinen som helhet presenteras i en avhandling av Björn Sjöstrand som nyligen disputerat i kemiteknik vid Karlstads universitet..

– Det är extremt dyrt att störa tillverkningsprocessen, varje timme utebliven produktion är kostsamt för företagen. Det är även både dyrt och svårt att få till bra tester i laboratoriet. Nu kan forskare och producenter, utan att behöva störa produktionen eller lägga dyrbar tid i laboratoriet, testa hur varje pappersmaskin ska köras för att få högsta möjliga effektivitet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]