Genombrott sparar pengar för papperstillverkare

 

Björn Sjöstrands forskning har visat sig spara pengar och miljö för papperstillverkare.

Forskare på Karlstads universitet har utvecklat en virtuell pappersmaskin som sparar pengar och miljö.
– Det är nu möjligt att köra pappersprocessen helt virtuellt, utan dyr utrustning, för att ta fram varje pappersmaskins optimala inställningar, säger Björn Sjöstrand.

En virtuell pappersmaskin gör det möjligt att testköra och optimera driften utan dyra produktionsstopp i industrin, visar ny forskning från Karlstad universitet. Optimeringen går ut på att, med en vanlig dator, avgöra hur pappersmaskinen ska köras.

Optimering i vanlig dator

Enligt Karlstad universitet är tillverkningen av papper en stor och viktig industri i Sverige. En industri som samtidigt är en betydande förbrukare av energi. Genom att använda modeller för de olika delarna av pappersmaskinen har forskarna lyckats ta fram ett sätt att köra hela pappersmaskinen virtuellt i en dator. En helt ny modell har utvecklats för den första delen av pappersmaskinen. Denna modell har sedan använts tillsammans med modeller för de andra delarna av maskinen.

Produktionen störs inte

Papperstillverkare får därmed möjlighet att optimera sina maskiner utan att störa produktionen, eftersom det nu går att göra i en vanlig dator. Modellen av pappersmaskinen som helhet presenteras i en avhandling av Björn Sjöstrand som nyligen disputerat i kemiteknik vid Karlstads universitet..

– Det är extremt dyrt att störa tillverkningsprocessen, varje timme utebliven produktion är kostsamt för företagen. Det är även både dyrt och svårt att få till bra tester i laboratoriet. Nu kan forskare och producenter, utan att behöva störa produktionen eller lägga dyrbar tid i laboratoriet, testa hur varje pappersmaskin ska köras för att få högsta möjliga effektivitet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Branschtävling för unga talanger

Empack satsar på ett nytt inslag inför förpackningsmässan i slutet av september.
– Genom att skapa en tävling som lyfter unga talanger inom förpackning tar vi ytterligare ett steg i helt rätt riktning, säger Emelie Törn, projektledare på Empack.

Publicerat av: 

Återvunnen plast i ropet
för växande Tara Pac

Tara Pac satsar på att ligga i framkant med förpackningar av återvunnen plast. Innevarande år genomsyras av fokus på ökad säljkraft och ännu mer digital marknadsföring för företaget. Nya förpackningssegment som kosmetik och läkemedel är något de kommer att lägga lite extra fokus på.
– När du tänker på Tara Pac så ska du tänka miljövänliga förpackningar. Det är vårt största fokus och utmaning framöver, säger marknadschef Yasmine Ströberg.

Publicerat av: