Tubtillverkare miljoninvesterar i automatiserade processer

Emballator Tectubes satsar åtta miljoner kronor i Hjo-fabriken för att öka automatiseringen i tillverkningsprocessen.

Emballator Tectubes satsar på kontrollkameror och övervakning i maskinparken i Hjo för att automatisera produktionen av aluminiumtuber.
– På sikt kommer även införandet av olika typer av robotar och styrsystem bli en del i automationsprocessen, säger Johan Törner, ny tillförordnad vd på företaget.

Åtta miljoner kronor satsas i Emballator Tectubes maskinpark i Hjo för att skapa en högre grad av automatisering i tillverkningsprocessen av aluminiumtuber. Företaget som utvecklar, designar och producerar tuber inom bland annat läkemedel och livsmedel räknar med att cirka 300 miljoner tuber kommer att tillverkas under 2020. Bolaget har funnits i drygt ett sekel och har även en fabrik i Åstorp.

Installerar kameror

Investeringen i Hjo-fabriken handlar till stor del om installation av så kallade vision-kameror som innebär att man med hjälp av olika typer av kameror säkerställer produktens specifikation. Det kan handla om att övervaka hur trycket ser ut eller att rätt hatt är monterad.

–Vårt mål är att växa som bolag och det medför flera utmaningar. Investeringarna i aluminiumproduktionen känns helt rätt. Det är ett rent material utan tillsatser. Något som gör att tuberna enkelt går att återvinna vilket gör dem hållbara miljömässigt. Vi ser stora möjligheter att nå nya marknader där man tidigare inte använt aluminium tuber, säger Johan Törner, ny tillförordnad vd på Emballator Tectubes.

Övervakning och data

En mindre del av investeringen är införandet av IoT (Internet of Things) i produktionen. IoT innebär att man med hjälp av olika givare kan övervaka processen. Enligt Emballator Tectubes kommer de att kunna se temperaturer, lacknivåer i hinkar och räkna antalet producerade tuber. Den styr även per automatik de olika processerna.

–Internet of Things är ny och obruten mark och här finns stora möjligheter till att vara innovativ och hitta effektiviseringar. På sikt kommer även införandet av olika typer av robotar och styrsystem bli en del i automationsprocessen, säger han.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Branschtävling för unga talanger

Empack satsar på ett nytt inslag inför förpackningsmässan i slutet av september.
– Genom att skapa en tävling som lyfter unga talanger inom förpackning tar vi ytterligare ett steg i helt rätt riktning, säger Emelie Törn, projektledare på Empack.

Publicerat av: 

Återvunnen plast i ropet
för växande Tara Pac

Tara Pac satsar på att ligga i framkant med förpackningar av återvunnen plast. Innevarande år genomsyras av fokus på ökad säljkraft och ännu mer digital marknadsföring för företaget. Nya förpackningssegment som kosmetik och läkemedel är något de kommer att lägga lite extra fokus på.
– När du tänker på Tara Pac så ska du tänka miljövänliga förpackningar. Det är vårt största fokus och utmaning framöver, säger marknadschef Yasmine Ströberg.

Publicerat av: