Först i världen med Svanen-märkt dryckeskartong

Dryckeskartongen Tetra Rex Plant-based får Svanen-märkning.

Förpackningsjätten Tetra Paks dryckeskartong blir först i världen med att godkännas för den välbekanta miljömärkningen Svanen.
– Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen.

För den som letar efter Svanen-märkta produkter i butiken introduceras dryckeskartongen Tetra Rex Plant-based. Enligt förpackningsjätten Tetra Pak som har utvecklat dryckeskartongen är det världens första och hittills enda helt förnybara dryckeskartong som får bära Svanen-märkningen.

Nya kriterier framtagna

Förpackningen certifieras enligt Svanens nya kriterier för förpackningar för flytande livsmedel. Det innebär bland annat att förpackningen måste bestå av 90 procent förnybara material eller minst 80 procent återvunnet material. Det ställs också krav på rutiner och dokumentation kring miljö- och hälsa.

– Detta är ett viktigt steg för Tetra Pak som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen. En Svanen-märkning är ett mycket starkt bevis på att de kartongförpackningar som vi erbjuder våra kunder är ett hållbart val på riktigt. Den välkända symbolen gör att det blir enklare för konsumenten att välja hållbart, säger Erik Lindroth, hållbarhetschef på Tetra Pak.

Förnybar kartong med laminat

Tetra Paks dryckesförpackning består i huvudsak av kartong som har producerats av Stora Enso och deras produkt Natura Life – en förnybar och återvinningsbar brun vätskekartong, Vätskekartongen är naturligt brun och kommer med ett växtbaserat laminat.

– Svanen har arbetat med att förenkla det miljömässigt bästa valet för konsumenter i 30 år och det finns tusentals Svanenmärkta konsumentprodukter. Därför känns det väldigt viktigt att ta fram krav för hållbara förpackningar, då förpackningar kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Vi har haft ett gott samarbete med Tetra Pak och andra aktörer i förpackningsbranschen när vi tagit fram de nya kraven. Och Tetra Pak blir nu först i världen med en Svanenmärkt förpackning, säger Ulf Eriksson, rådgivare för förpackningar på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanenmärket på uppdrag av regeringen.

Når snart marknaden

Det första varumärket på marknaden som börjar använda dryckeskartongen blir Wapnö Gård som är i färd med att lansera ett laktosfritt sortiment.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Konica Minolta förbättrar ”Bryggan mellan offset och digitalt”

Även uppföljaren, den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1e, skriver ut 3 000 B2-utskrifter per timme. Men den erbjuder mer än så. Digitalpressen i 50/70-formatet lanseras med bättre prestanda och nya funktioner som öppnar för marknader som förpackning, syntetiska material, och etiketter. Två segment är i fokus – kommersiellt och industriellt tryck.

Publicerat av: