Ostar i smärt förpackning

Arla blandar plast och papper i en ny förpackning till ekologiska ostklassiker.

Arla ändrar förpackningen till två av sina ostklassiker. Den består av en tunnare plastförpackning och med en överdel som ersätts av material med mer än 50 procent FSC-certifierat oblekt papper.

Den nya förpackningen avser ​Arlas ekologiska Herrgårds- och Prästostar. Enligt mejerijätten är en sänkt miljöpåverkan en viktig del i det bondeägda kooperativets strategi. Målet är att minska klimatpåverkan för förpackningarna med 25 procent fram till år 2020, jämfört med 2005.

”Ställer höga krav”

Arla skriver i ett pressmeddelande:

”Vi ställer höga krav på våra förpackningar. De ska uppfylla kraven på livsmedelssäkerhet, tåla kyla, fukt och transporter. De ska även vara lätta att använda, vilket minskar matsvinnet, och förpackningarna ska ha låg klimatpåverkan”.

Plast och papper

Förpackningens överdel är tillverkad med 60 procent FSC-certifierat oblekt papper ( från ansvarsfullt skogsbruk) samt en livsmedelsgodkänd barriärplast EVOH/PE. Underdelen som är i plast, polyamid och polyeten, blir tunnare vilket medför mindre mängd plast i förpackningen.

Två klassiska ostar

Enligt Arla bidrar den nya förpackningen till 17 procents lägre klimatpåverkan.

– Våra ekologiska klassiska ostar Präst och Herrgård får en ny förpackning där vi minskar mängden plast och går till en överdel med mer än 50 procent papper. Förpackningen får en lägre klimatpåverkan och en högre andel förnybart material. Samma goda ost men i en bättre och snyggare förpackning, säger Dominika Dubowicz-Winell, kategoriansvarig för hårdost på Arla.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *