Hållbart sugrör når marknaden

Sugröret som är fritt från plast har utvecklats av Stora Enso och Sulapac.

Stora Enso och Sulapac ingick ett samarbete i maj 2018 för att utveckla ett biologiskt nedbrytbart sugrör. Nu når produkten marknaden, och det finns redan kunder.

Det hållbara sugröret har samma användaregenskaper som ett traditionellt sugrör, enligt Stora Enso och Sulapac som har samarbetat för att utveckla det biologiskt nedbrytbara sugröret. Produkten riktar sig mot både konsumenter och företag. Bland de första kunderna finns bland andra flygbolaget Finnairs lounger i Helsingfors som byter ut sina sugrör i plast och papp, matleveransplattformen Wolt, alkoholvarumärket Altia, samt Hotel St. George och vegancafét Kippo i Helsingfors. Försäljningen börjar först på den europeiska marknaden, därefter väntar en global lansering.

Ett nedbrytbart sugrör

Enligt Sulapac är materialet fritt från mikroplaster. Det har utformats för att vara helt biologiskt nedbrytbart i olika miljöer och är kompatibelt med olika sophanteringssystem.

Sugröret finns först tillgängligt på den europeiska marknaden. I nästa steg väntar global försäljning.

– Det finns en stor efterfrågan för vår produkt då den dels uppfyller hållbarhetskriteriet och dessutom har starka användaregenskaper. Precis som Sulapacs övriga material är sugröret helt fritt från plast. Det är utformat för att efterhärma naturen – om sugröret råkar hamna i havet beter det sig precis som ett björklöv och skadar inte ekosystemet, säger Sulapacs vd Suvi Haimi i ett pressmeddelande..

Kan beställas hos e-handlare

Slutkonsumenter kan också beställa sugrören via e-handelsbutiken inom komposterbara förpackningar, Biofutura, och hos e-elektronikförsäljaren Verkkokauppa.

Sugrören bygger på Sulapacs patentsökta materialinnovation och tillverkas i maskiner som från början har varit anpassade för produktion av plastsugrör.

Trä och växtbaserat

Produkten består av förnybara material som trä och växtbaserade bindemedel.

– Miljarder sugrör produceras och används varje vecka, vilket skapar skadligt skräp som ofta hamnar i havet. Det här förnybara och biologiskt nedbrytbara materialet kan ersätta fossilbaserade material för att bekämpa plastavfallet. Genom vårt samarbete med Sulapac kan vi utforska nya typer av innovativa och skalbara material för att bredda vårt erbjudande av förnybara lösningar, säger Marcus Dehlin, Head of business alliances på Stora Enso.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Konica Minolta förbättrar ”Bryggan mellan offset och digitalt”

Även uppföljaren, den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1e, skriver ut 3 000 B2-utskrifter per timme. Men den erbjuder mer än så. Digitalpressen i 50/70-formatet lanseras med bättre prestanda och nya funktioner som öppnar för marknader som förpackning, syntetiska material, och etiketter. Två segment är i fokus – kommersiellt och industriellt tryck.

Publicerat av: