Reproföretag ser fördelar med nya streckkoder

Thomas Hatvigsen berättar om de nya Digimarc-streckkoderna.

HL Repro ingår ett partnersamarbete med Digimarc om en ny streckkod som erbjuder möjligheter, bland annat inom avfallshantering.

Digimarc Corporation,  ett stort teknikföretag i Oregon, arbetar världen över med maskinläsbara koder som säkert kan identifiera alla typer av innehåll, såsom ljud, video, förpackning och bilder. Teknikföretaget har valt danska företaget HL Repro som sin strategiska partner i Nordeuropa – ett företag som arbetar inom alla förpackningstekniker. Hos HL Repro förväntar sig både Niels Hansson, företagets enda ägare och direktör, och Thomas Hartvigsen, som är HL Repros kommunikations- och utvecklingschef mycket av det nya samarbetet.

Ersätter den gamla streckkoden

Digimarc-koden ersätter den gamla streckkoden och kan användas för förpackningsmarknaden och inte minst i relation till avfallshantering och miljö. Den stora skillnaden gentemot den traditionella streckkoden är att Digimarc nästan är osynlig för blotta ögat och kan innehålla stora datamängder. Inte bara exempelvis varumärkesuppgifter med innehåll som videor, bilder och textinformation, utan också information om återförsäljaren.

Streckkoderna är nästan helt osynliga när de implementeras i förpackningsdesignen.

Koderna kan användas i befintliga utskriftsprocesser. Det finns alltså inget behov av att införa ny teknik för att börja använda Digimarc.

Streckkod för alla material

Miljödelen är intressant, enligt Niels Hansson. Exempelvis till använda plastförpackningar kan koden användas för att avfallet ska hanteras korrekt. Skannern läser av koden oavsett om förpackningarna är vikta, tillknycklade eller ihopböjda. Thomas Hartvigsen påpekar att Digimarc-koden också kan hjälpa till med matavfall. Många livsmedel kasseras i stormarknader om den monterade termoetiketten har skadats eller är skrynklig, så att streckkoden inte kan läsas.

– Tekniken hjälper oss att lösa flera av tidens utmaningar, inte minst i miljön, kommenterar Thomas Hartvigsen.

Koden integreras i hela förpackningen och är integrerad i designen. Enligt företaget kan koden skriva ut på allt – hårdplast, mjuk plast, flexibel förpackning, kartong, metall, glas och textil med mera.

Snabbare skanning

En annan fördel som pekas ut med Digimarc är att koden finns överallt på förpackningen. På så sätt går det snabbare i butikskassorna när varje vara inte först behöver vridas för att streckoden ska hittas och läsas av.  Koden läses av en skannare med rött ljus.

Niels Hansson säger att det finns många miljömässiga fördelar med de nya streckkoderna.

GS1 arbetar för närvarande med en världsstandard för Digimarc-koden. HL Repro har ensamrätt på Digimarcs teknik i hela Nordeuropa. Koderna måste beställas från HL Repro, som också kan passa in dem i designen så att de är osynliga.
– Det krävs lite kompetens och kunskap om förpackningar för att integrera koden i designen, så de är helt osynliga, förklarar Niels Hansson.

– Digimarc har så många bra möjligheter, så det är vårt uppdrag att bredda det här så snabbt som möjligt. Vi har en förväntan att det ska gå mycket snabbare med implementeringen  än vad det var för streckkoderna, förklarar Niels Hansson, och Thomas Hartvigsen fortsätter:

– Det finns så många ”Private Labels” (egna märkesvaror, reds anm.) idag, så det är viktigt att vi får över varumärkesägare och återförsäljare direkt.

 

Text: Lis Lykke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *