Två nätverk flyttar ihop – ska stärka Skåneregionen

Marie Malmberg Lavsen vd på Packbridge och Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.

Livsmedelsakademin och Packbridge ingår ett samboavtal. I förlängningen ska arbetet för en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsnäring stärkas ytterligare.

De båda organisationerna, Livsmedelsakademin och Packbridge, har funnits i 25 respektive tio år och tillsammans har de 250 medlemsföretag som verkar i det privata näringslivet,  i offentliga sektorn och inom forskning. De båda nätverken arbetar för att ge samlad kunskap och kompetens om branschen. Nu förtätas samarbetet ytterligare när de flyttar ihop i gemensamma lokaler i Malmö.

– Tillsammans kan vi ta oss an de stora frågorna som enskilda parter inte kan lösa på egen hand. Vi får en kraftfull plattform som blir ett viktigt och positivt steg till att stärka Skåne som en stark livsmedelsregion, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.

Samarbetar redan i projekt

En av utmaningarna de pekar ut är att utveckla en cirkulär livsmedelskedja, där resurserna används så effektivt som möjligt utan spill. Livsmedelsakademin och Packbridge har fram till i dag redan samarbetat i ett projekt tillsammans med IUC Syd. Projektet undersöker orsakerna till matsvinn i hela livsmedelskedjan, från producent, grossist och handel till konsument. Projektet kommer i början av nästa år presentera ett antal åtgärder för att minska matsvinnet inom livsmedelsnäringen.

Förpackad mat i hållbara material

Skåne ska år 2030 ska ligga i täten internationellt med cirkulär ekonomi, framgår i Skånes framtagna livsmedelsstrategi. Genom samverkan ska exempelvis mat förpackas i material som bidrar till ökad hållbarhet.

– Problematiken kring matsvinn är ett bra exempel där ett tätare samarbete mellan Livsmedelsakademin och Packbridge kan bidra till minskad klimatpåverkan. Framtidens förpackningar är designade på ett sätt som minskar matsvinnet, säger Marie Malmberg Lavsen vd på Packbridge

Livsmedelsakademin och Packbridge huserar nu tillsammans på kontorshotellet MINC i Malmö.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Nestlé storsatsar miljarder på återvunnen plast

Livsmedelskoncernen Nestlé pumpar in 20 miljarder kronor för att snabba på utvecklingen av hållbara förpackningslösningar och hitta metoder som gör det möjligt att återvinna plast för livsmedel. Senast 2025 ska Nestlé enbart ha återvinningsbara eller återanvändbara förpackningar.

Publicerat av: 

Frontpacs vd: ”2020 är året då vi överträffar alla förväntningar”

Frontpac kan blicka tillbaka på 2019 som ett innehållsrikt år med förvärvet av Antpac. Framtidsplanen – att slå en halv miljard i omsättning.
– För att klara detta kommer vi behöva investera och det pågår flera projekt i företaget, säger vd:n Martin Enocson.

Publicerat av: