Peterson om nya wellpappfabriken: ”Kommer att sakna motstycke i Norden”

Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, enligt Dan Johannessen, vd för Peterson.

De första wellpapplådorna väntas rulla ut från Petersons nya anläggning i norska Halden i januari nästa år. En högteknisk fabrik i linje med lärande artificiell intelligens, avancerad automation och koldioxidneutral drift.
– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt med vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 procent förnybara råvaror, säger Dan Johannessen, vd för Peterson.

Peterson Packagings nya anläggning i norska Halden kommer att överta verksamheten från den närliggande anläggningen i Sarpsborg. Förpackningsföretaget har satsat på att skapa en klimatneutral anläggning efter Industri 4.0-receptet. Andra detaljer som framkommer är att produktionen till viss del är AI-driven och andas en hög grad av avancerad automation.

”Allt är toppmodernt”

Enligt Peterson kommer  det att vara en av de mest tekniskt avancerade förpackningsanläggningarna i världen.

– Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, men även utanför Nordens gränser. Allt är toppmodernt och har byggts med den allra senaste tekniken. Platsen, intill E6:an, är helt perfekt och gör att vi kan stanna kvar i Østfold-regionen, nära Petersons nuvarande verksamhetsort. Vi ser verkligen fram emot detta nya och spännande kapitel i Petersons långa historia, säger Dan Johannessen, vd för Peterson, i ett pressmeddelande.

Anläggningen är helt koldioxidneutral.

Biogas driver anläggning och produktion

Fabriken där de ska utveckla sina framtida wellpappförpackningar är utformad för att vara helt koldioxidneutral, och använder sig av biogas för ångproduktion och uppvärmning. Biogasen kommer att driva pannan och generera ånga till wellpappmaskinen. Det kommer också finnas ett innovativt värmeåtervinningssystem på wellpappmaskinen vilket gör att anläggningen  kan värmas med hjälp av restvärme. På biogasanläggningen intill kommer också lastbilar som kör på biogas kunna tanka i framtiden.

– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt med vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 procent förnybara råvaror.

AI-driven wellpappmaskin

I produktionen står wellpappmaskinen Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ”Next Generation”. Den är integrerad med artificiell intelligens och enligt Peterson blir de först i världen med denna maskinmodellen. Peterson skriver att den har maskinsjälvlärande teknik för att analysera sensordata och implementerar en modell för att snabbt och exakt detektera maskinens inställningar för att förbättra kvaliteten och produktiviteten hos wellpappmaskinen. Det innebär mindre handpåläggning från operatörens sida. Wellpapp-maskinen kan också preventivt detektera ett eventuellt maskinhaveri.

Nytt sätt för tillverkning

Giovanni Bettini, försäljningschef på Mitsubishi Heavy Industries Europa säger att användningen av artificiell intelligens har utvecklats på tillverkarens laboratorium i Japan med målet att nå hög produktivitet och kvalitet i maskinerna.

– Vi tror att den här wellpappmaskinen i kombination med användning av artificiell intelligens kan vara den första i en ny generation wellpappmaskiner med ett nytt sätt att tillverka wellpapp.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Konica Minolta förbättrar ”Bryggan mellan offset och digitalt”

Även uppföljaren, den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1e, skriver ut 3 000 B2-utskrifter per timme. Men den erbjuder mer än så. Digitalpressen i 50/70-formatet lanseras med bättre prestanda och nya funktioner som öppnar för marknader som förpackning, syntetiska material, och etiketter. Två segment är i fokus – kommersiellt och industriellt tryck.

Publicerat av: 

Storsatsning på förpackningar – Pacsome lanserar webbutiker på fem marknader

Pacsome är namnet på en ny webbutikssatsning för att designa och beställa digitaltryckta kartongförpackningar. Bakom sajten står tryckleverantören Ink n Art som rustat upp med efterbehandlingsmaskiner för att kunna möta efterfrågan på förpackningar i korta serier, eller där leveranstiden spelar in.

Publicerat av: