Pantsystem startas upp med take away-förpackningar

Efter återlämning ska matlådor och kaffemuggar diskas och sedan återanvändas igen.

Ett pilotprojekt drar igång där hämtmatlådor och kaffemuggar ska kunna pantas.
– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

För första gången i Sverige blir det verklighet med ett pantsystem för take away-förpackningar. Det rör sig om ett testprojekt där matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen.

Finns i andra länder

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet som leder testprojektet förekommer pant för återanvändning av take away-förpackningar  i mindre skala i en del andra länder och storstäder. Detta har inte provats i Sverige förrän nu, när ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg blir först med att testa pantsystemet.

Initiativ med 20-tal aktörer

I projektet där sammanlagt ett 20-tal aktörer sluter upp finns organisationer, företag och kommuner.

Försöken med att panta engångsförpackningar börjar i Stockholm och Göteborg på utvalda ställen.

– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Positiva till pantsystem

Enligt IVL har de tidigare gjort en studie som visar att restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar. Fem fallstudier ska genomföras och om det faller väl ut är förhoppningen att kunna skala upp och inkludera fler matställen.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad.

Engångsförpackningar ökar

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar som går att återanvända skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras, skriver IVL.

Projektet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]