Pantsystem startas upp med take away-förpackningar

Efter återlämning ska matlådor och kaffemuggar diskas och sedan återanvändas igen.

Ett pilotprojekt drar igång där hämtmatlådor och kaffemuggar ska kunna pantas.
– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

För första gången i Sverige blir det verklighet med ett pantsystem för take away-förpackningar. Det rör sig om ett testprojekt där matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen.

Finns i andra länder

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet som leder testprojektet förekommer pant för återanvändning av take away-förpackningar  i mindre skala i en del andra länder och storstäder. Detta har inte provats i Sverige förrän nu, när ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg blir först med att testa pantsystemet.

Initiativ med 20-tal aktörer

I projektet där sammanlagt ett 20-tal aktörer sluter upp finns organisationer, företag och kommuner.

Försöken med att panta engångsförpackningar börjar i Stockholm och Göteborg på utvalda ställen.

– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Positiva till pantsystem

Enligt IVL har de tidigare gjort en studie som visar att restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar. Fem fallstudier ska genomföras och om det faller väl ut är förhoppningen att kunna skala upp och inkludera fler matställen.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad.

Engångsförpackningar ökar

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar som går att återanvända skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras, skriver IVL.

Projektet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Interpack bjuder upp till het debatt

Utställarna duggar tätt på den stora förpackningsmässan i Düsseldorf. Mässan utmanar i år med en konferens som bjuder in till heta och kontroversiella diskussionsämnen. Målet är att nå en samsyn och lösa miljö- och hållbarhetsutmaningar som förpackningsindustrin står inför.

Publicerat av: 

Affärsmodell för effektiv produktion

Att införa affärsmodeller där tryckaren endast betalar för tjänster som denne använder blir allt vanligare. Enligt Heidelberg betalar kunderna bara för antalet tryckta ark och får en drös med nyttotjänster på köpet med deras prenumerationsavtal.
– Heidelberg Subscription fokuserar på integration av alla processer i ett tryckeri, poängterar Hans-Jürgen Fink.

Publicerat av: 

Packbridge belyser digitala trender

Packbridge bjuder in till en eftermiddag där temat är digitalisering och utveckling inom logistik, e-handel och förpackningsdesign. Marie Malmberg Lavsen, vd för Packbridge:
– Digitalisering påverkar hela vårt samhälle och det kan vara relevant att fundera över: Vad kommer inte vara digitaliserat inom förpackningsindustrin om 10 år?

Publicerat av: