Tomma kaffeförpackningar får nytt liv

Det finska initiativet har samlat in 10 000 tomma kaffeförpackningar som ska återvinnas och bli nya produkter.

Sedan i juni har det pågått ett pilotprojekt i Finland för insamling av tomma kaffeförpackningar. Insamlingen har gett resultat. Kaffeförpackningarna återvinns och blir till nya produkter som ska börja säljas i slutet av året.

K-gruppen, Paulig och Globe Hope står bakom initiativet med cirkulär ekonomi som utgångspunkt. Det rör sig om ett pilotprojektet och Finlands första för insamling av kaffeförpackningar som sedan återvinns och blir till nya produkter. 10 000 tomma förpackningar har samlats in under perioden maj till september.

Utvecklar nya produkter

Åtta nya produkter har tagits fram av de återvunna kaffeförpackningarna. De börjar säljas under slutet av året, skriver Paulig i ett pressmeddelande.

– I det mångsidiga produkturvalet ingår bland annat handväskor, en hållbar butikskasse, ett pennfodral och en plånbok. Det finns med andra ord produkter för alla smaker och för olika behov, säger Kati Kyllönen, marknadsföringsansvarig inom Pauligs detaljhandel i Finland.

– Det har varit fantastiskt att se hur bra pilotprojektet har kommit igång. Vi har fått material från alla håll, konstaterar Seija Lukkala, vd för Globe Hope.

Rengörs och sorteras

– Vi har nu rengjort och sorterat de kaffeförpackningar vi fått in och testat vilka typer av accessoarer man kan göra av dem. Vårt mål har varit att utveckla produkter som ska synas i gatubilden på ett nytt och trendigt sätt, fortsätter Lukkala.

Insamlingen av de tomma kaffeförpackningar har skett i K-Supermarket-butikerna i Nummela, Lempola i Lojo, Högfors, Vichtis och Veikkola.

Paulig är ett finskt familjeföretag som grundades år 1876 i Helsingfors. Idag erbjuder företaget kaffe, matkoncept, kryddor, växtbaserade produkter och snacks.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Kodaks väg framåt: ”Print kommer inte försvinna, och inte vi heller”

Ett självkritiskt Kodak mötte grafiska kunder på GUA-konferensen i Berlin. Det följdes upp med en presentation av flera nyheter kring arbetsflödesplattformen Prinergy, lanseringar på Drupa, och en fingervisning om vart Kodak är på väg.

Publicerat av: 

Ryska kravet: Kryptokoder på läkemedelsförpackningar

På den ryska marknaden införs vid årsskiftet tuffare krav på läkemedelsförpackningar. Så kallade kryptokoder ska ge bättre spårbarhet och ett säkrare skydd mot förfalskningar. Ett företag som redan har tagit höjd för de nya kraven är tyska August Faller.

Publicerat av: 

Rapport från Sweflex – höga krav
på förpackningar väntar

Med nya EU-direktiv om hållbarhet kommer allt högre krav ställas på förpackningsproducenterna. Detta var något som flera experter tog fasta på under Sweflex konferens den 17 oktober.
– Det enda som sagt är att 2030 ska alla förpackningar vara återvinningsbara. Konkreta åtgärder saknas fortfarande, säger Laetitia Reynaud.

Publicerat av: