BK Pac lanserar tråg med gräsinnehåll

GRASPAP-råvaran består av granulat, pellets.

BK Pac går framåt med utveckling inom pappemballage. Företagets nya trågsortiment består av pappersråvara som har 40 procents gräsinnehåll.

Den nya råvaran GRASPAP används som en del i pappersmassan och kan bli till livsmedelsförpackningar, exempelvis tråg till förpackningar med frukt och grönsaker. Gräsinnehållet i BK Pacs sortiment uppgår till 40 procent, resterande är 60 procents traditionell pappersråvara. Företaget skriver i ett pressmeddelande att trågen återvinns som andra kartongförpackningar, men att de även har betydligt mindre CO2-utsläpp samt 99 procents mindre vattenförbrukning under produktionsprocessen.

Enligt BK Pac består GRASPAP-råvaran av granulat, pellets. Ett 100 procent naturligt material som är lättare att transportera. Den mekaniska förbehandlingen av råmaterialet gör det särskilt lämpligt för papperstillverkning. Bearbetningen resulterar även i en fullständig eliminering av kemikalier.

Vidare skriver BK Pac att gräs i princip finns överallt i stora mängder och samtidigt är en förnybar råvara som är snabbt växande. Produktionen av gräspellets använder mycket mindre energiresurser än konventionella råmaterial för pappersindustrin.

Företaget hänvisar till en livscykelanalys som visar att GRASPAP:s produktionsprocess, i jämförelse med traditionell pappersmassa,  minskar koldioxidutsläppen med närmare 75 procent.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Kodaks väg framåt: ”Print kommer inte försvinna, och inte vi heller”

Ett självkritiskt Kodak mötte grafiska kunder på GUA-konferensen i Berlin. Det följdes upp med en presentation av flera nyheter kring arbetsflödesplattformen Prinergy, lanseringar på Drupa, och en fingervisning om vart Kodak är på väg.

Publicerat av: 

Ryska kravet: Kryptokoder på läkemedelsförpackningar

På den ryska marknaden införs vid årsskiftet tuffare krav på läkemedelsförpackningar. Så kallade kryptokoder ska ge bättre spårbarhet och ett säkrare skydd mot förfalskningar. Ett företag som redan har tagit höjd för de nya kraven är tyska August Faller.

Publicerat av: 

Rapport från Sweflex – höga krav
på förpackningar väntar

Med nya EU-direktiv om hållbarhet kommer allt högre krav ställas på förpackningsproducenterna. Detta var något som flera experter tog fasta på under Sweflex konferens den 17 oktober.
– Det enda som sagt är att 2030 ska alla förpackningar vara återvinningsbara. Konkreta åtgärder saknas fortfarande, säger Laetitia Reynaud.

Publicerat av: