Återvunnen havsplast i flaskan

Provflaskan av återvunnen havsplast har tillverkats i 300 exemplar.

Dryckestillverkaren Coca-Cola har tagit fram en provflaska som delvis har tillverkats med återvunnet plastavfall från havet. Totalt 300 flaskor har tillverkats – de första i sitt slag.

De 300 provflaskorna består till 25 procent av återvunnen marinplast från Medelhavets vatten och stränder. Ett litet steg på vägen, men som ändå visar att det är möjligt att använda plastavfallet till förpackningar för mat och dryck, skriver Coca Cola i ett pressmeddelande.

Bygger upp ny plast

Provflaskan är framtagen i samarbete mellan Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) och The Coca-Cola Company. Återvinningstekniken bygger på att innovativa processer bryter ner plastens komponenter, fasar ut föroreningar och orenheter i plast av lägre kvalitet. Sedan byggs komponenterna om till ny plast. Coca-Cola skriver att denna typ återvinning fortfarande är i sin linda, men att de involverade partnerna trots det har kunnat visa vad som är möjligt att göra med tekniken.

Ska bli kommersiellt

Dryckesjätten har dock planer på att använda den förbättrade återvinningstekniken i kommersiell skala. och i första hand använda plastavfall av såväl bättre som sämre kvalitet från befintliga återvinningsanläggningar. Nästa år beräknas de första flaskorna med denna typ av återvunnen plast lanseras på marknaden.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *