Studie: Papperslaminat i tråg reducerar CO2-utsläpp

Livsmedelstråg är bara ett användningsområde för BillerudKorsnäs pappersmaterial FibreForm. På bilden ses en FibreForm-förpackning för naturgodis.

Forskningsinstitutet RISE har undersökt Billerud Korsnäs pappersmaterial Fibreform som främst används som laminat för livsmedelsförpackningar, exempelvis tråg.

Studien av forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden, visar att Billerud korsnäs tråglösning med materialet FibreForm har upp till 71 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med tråg av enbart plast. Jämförelsen har gjorts med konventionella EPS- och APET/PE-laminerade plasttråg.

– Livscykelstudien är den första i sitt slag som jämför miljöprofilen för plastbaserade tråg med papper. Skillnaden i klimatpåverkan är väsentlig, säger Michael Sturges, som leder studien vid RISE.

Ett viktigt användningsområde för Billerud Korsnäs pappersmaterial FibreForm är som laminat för livsmedelsförpackningar i form av tråg. Billerud Korsnäs skriver i ett pressmeddelande att det främsta skälet till  den lägre klimatpåverkan är att laminatet kräver mindre energi vid tillverkning jämfört med plast. Tråget kan också med FibreForm återvinnas som papper i de flesta länder. Det första tråget introducerades på marknaden för cirka tio år sedan och produkten har sedan dess vidareutvecklats tillsammans med olika produktionspartner.

– Vi utvecklade FibreForm för att utmana konventionella förpackningar med målet att minska onödiga plastförpackningar. Det 3D-formbara materialet gör tråget starkt och stabilt. Vi tror på att skapa en hållbar utveckling genom att erbjuda alternativa förpackningsmöjligheter tillsammans med våra partners, säger Hein van den Reek, Business Director Solutions på BillerudKorsnäs.

Dessutom kan tråget återvinnas som papper i de flesta europeiska länder, vilket minskar klimatpåverkan från sluthanteringen. Det första tråget gjort av FibreForm introducerades till marknaden för cirka 10 år sedan och har sedan dess vidareutvecklats tillsammans med olika produktionspartners.

Tråget av FibreForm är godkänt för kontakt med mat och finns i butikerna som en förpackning för ost, kött, fisk och liknande livsmedel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *