Digitalt tryck för flexible

Italienska Rigoli erbjuder en digital tryckpress, med Memjets bläckteknik, för under tre miljoner kronor. I Norden säljs den av Sigraphics.

Det går faktiskt att få fullt fungerande digitaltryck av flexible och papper till under tre miljoner kronor. Det är italienska Rigoli, i Sverige representerat av Sigraphics i Växjö, som utvecklat en maskin baserad på Memjets nya skrivhuvuden.

Rigoli är ingen nykomling i branschen. Sedan 1945 har de utvecklat och byggt maskiner för förpackningsbranschen. I somras släppte Memjet helt nya bläckhuvuden som arbetar parallellt över hela maskinbredden. Titta gärna på nedanstående video, där du ser hur de exempelvis gör det omöjliga – nämligen att trycka på den vågiga sidan av wellpapp.

– Vi ser en egen nisch inom förpackningsmaskiner för mindre företag, säger Robert Johansson och förklarar företagets intresse för att gå in i denna, för dem, nya nisch. Det schweiziska företaget Sigrator Graphics, med dotterbolag i Växjö, har annars varit specialiserade inom tryck och efterbehandling på tryckerier.

Godkänd för livsmedel

– Det var materialbredden på 1067 millimeter och den höga hastigheten – 18 meter per minut vid 1600 x 800 pixlar per tum – som väckte vårt intresse. Med livsmedelsgodkänd färg kan man här producera hyfsat stora serier av förpackningsmaterial, där varenda förpackning kan vara unik. I en tid med private label, närodlat och nischade produkter ser vi ett stort behov av en maskin som gör förpackningsmaterial anpassat till detta.

Video som visar hur Rigoli trycker på den vågiga sidan av wellpapp med 18 meter i minuten. Givetvis kan den också trycka på flexible.

När man väl har maskinen, kan den givetvis också användas till annat. Sigraphics nämner till exempel att de för en kunds räkning har testtryckt en 100 meter lång tapetvåd utan skarvar.

Dubbla svarta kanaler

Genom att droppstorleken är så liten – bara drygt en picoliter – så kan även väldigt fina detaljer komma med. Maskinen har också dubbla svarta kanaler, vilket ger ett bättre djup i trycket.

Italienska Rigoli kommer att fortsätta utveckla maskinerna i samarbete med Memjet. Det innebär bland annat att de i början av nästa år kommer med en maskin med pigmenterat bläck och dubbla huvuden. Redan dagens huvuden klarar dock att justeras i höjd upp till fem centimeter. Och det finns flera lösningar att koppla inline, om man exempelvis vill kapselförsluta och fylla en bana löpande, så att helt färdiga, fyllda påsar kommer ut i andra änden av Rigoli-tryckpressen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *