Kungaparet firade papperet i Lessebo

Lars Altgård, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Lessebo kommun höll tal och närvarande var förutom Kungaparet även landshövdingen Ingrid Burman och tillförordnade länsrådet Kristina Zetterström. Foto: Pär Johnsson

Papperet fyller 300 år i Lessebo. Kungaparet var på besök under jubileumsceremonin och bjöds även på en rundtur i pappersproduktionen.

Foto: Pär Johnsson

Kungen och drottningen besökte Lessebo Paper 26 september när papperets historia skulle uppmärksammas. 300-årsjubileet firades på olika sätt utanför den närliggande Herrgården med tal, skådespel, musik och dans.

Kung Carl XVI Gustaf höll tal dagen till ära:

”En verksamhet som ska leva i århundranden måste förändras med sin tid – och samtidigt blicka framåt. I år firar Lessebo 300år av pappersproduktion, Tre sekler av hantverkstradition. Av kunskap som förts vidare i generationer. Men också – tre sekler av ständig utveckling och förnyelse. Från flottans karduser på 1600-talet, till dagens klimatvänliga produkter.”

Göran Johansson, styrelseordförande på Lessebo Paper, la vikt vid att berätta om Lessebo bruks historia i sitt tal. Talet avslutades med orden:

”Vigo Edberg, Tom Olander och jag med familjer och företag bestämde oss lika mycket med hjärtat som den kalkylerande hjärnan att satsa på Lessebo Paper, vi såg stora möjligheter för företaget. Och vi kände nog samma som Johan Lorentz Aschan gjorde en gång i tiden”.

 

Efter ceremonin bjöds sällskapet på en guidad tur i Lessebo Papers anläggning där kungaparet fick se dagens produktion av finpapper. Foto: Pär Johnsson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Kodaks väg framåt: ”Print kommer inte försvinna, och inte vi heller”

Ett självkritiskt Kodak mötte grafiska kunder på GUA-konferensen i Berlin. Det följdes upp med en presentation av flera nyheter kring arbetsflödesplattformen Prinergy, lanseringar på Drupa, och en fingervisning om vart Kodak är på väg.

Publicerat av: 

Ryska kravet: Kryptokoder på läkemedelsförpackningar

På den ryska marknaden införs vid årsskiftet tuffare krav på läkemedelsförpackningar. Så kallade kryptokoder ska ge bättre spårbarhet och ett säkrare skydd mot förfalskningar. Ett företag som redan har tagit höjd för de nya kraven är tyska August Faller.

Publicerat av: 

Rapport från Sweflex – höga krav
på förpackningar väntar

Med nya EU-direktiv om hållbarhet kommer allt högre krav ställas på förpackningsproducenterna. Detta var något som flera experter tog fasta på under Sweflex konferens den 17 oktober.
– Det enda som sagt är att 2030 ska alla förpackningar vara återvinningsbara. Konkreta åtgärder saknas fortfarande, säger Laetitia Reynaud.

Publicerat av: