Instegsmodell för etiketter

PUBLICERAD: 30 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Peter Waelkens, produktchef för Roland DG:s programvarulösningar inom marknaderna EMEA, demonstrerade den nya etikettskrivaren på Labelexpo-mässan i Bryssel.

Roland DG kompletterar med en ny print-och skärlösning för on demand-marknaden. Inkjetmaskinen LEC2-300 med fyrfärg, lack och vit som ska ge stuns och effekt i utskrifter av etiketter, dekaler och prototyper.

På Labelexpo-mässan i Bryssel gick Roland DG ut med nyheten om en helt ny print-och skärlösning för främst etiketter och dekaler. Den första maskinen i VersaUV-serien som kom ut hette LEC-300, sedan uppgraderades den till LEC-330. Nu stod LEC2-300 i montern på mässan – nybyggd från grunden, nya optimerade Epsonhuvuden – piezoteknik med åtta färgkanaler som optimerats för att skriva ut med Roland DG:s eco-uv-bläck ( EUV4).

För korta serier

– Vår målgrupp för den här maskinen är de som vill ta steget in på etikettmarknaden med korta produktionsserier. Men också mock up-marknaden inom etikett- och förpackningsindustrin, säger Peter Waelkens, produktchef  för Roland DG:s programvarulösningar inom marknaderna EMEA.

Lack och vit

Maskinen drivs med företagets programvara VersaWorks. Skrivaren har sexfärgskonfiguration för att exempelvis printa med CMYK, lack och vit.

– Med lack får du möjligheten till en matt eller glansig lack på etiketten. Idén med printkonceptet när du har en transparent film är att du kan printa först vitt, sedan lägga färgen och därefter avsluta med glansig eller matt lack. Du kan också använda dubbelt vitt för högre hastighet och densitet.

Användarvänlig maskin

Mediabredden på rullarna är 182 x 762 millimeter, och LEC2-300 skriver ut 4-8 kvadratmeter i timmen. Härdningen sker med en inbyggd uv-led-lampa.

Priset för LEC2-300 i standardutförandet ligger på drygt 190 000 kronor. Peter Waeldens framhåller maskinens användarvänlighet:

– Den är lätt att använda, underhålla och startar produktionen snabbt. Du får högkvalitetstryckta etiketter med premiumkänsla och dessutom skärning, säger han och tillägger att den tacklar både konturskärning av etiketter med precision samt perforerad skärning av vinyler.

 

En annan maskin i Labelexpo-montern var Roland DG:s planskrivare VersaUV LEF2-300. Den är anpassad för att printa på alla möjliga sorters reklamartiklar, standardskyltar och profilprodukter.

 

 

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01