Hållbara och smarta etiketter

PUBLICERAD: 23 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Avery Dennison storsatsar på årets Labelexpo-mässa, 24-27 september, i Bryssel.

Materialutvecklaren Avery Dennison bygger upp en fiktiv butiksmiljö för att visa nya intelligenta etikettlösningar och hur det kommer att förändra vårt sätt att handla. Det blir också visning av hållbara material med två nya innovationer.

Making a Material Difference – så lyder temat för Avery Dennison när de ställer ut på Labelexpo. Och under denna upplaga av mässan meddelar företaget att de kommer synas mer än de har gjort tidigare år. Då det handlar om en etikettmässa lägger Avery extra vikt på just sådana material.

30 procent återvunnen pet

Företaget visar upp rPet för självhäftande etiketter. Det är en liner där innehållet sägs komma från minst 30 procent återvunnen pet, enligt tillverkaren. I detta sammanhanget är linern bäraren (bakpapperet) av etiketten innan den appliceras. Materialet ska enligt företaget vara noga utvalt från konsument och hushållsavfall.

Avery lägger också vikt vid att visa frontmaterialet, rPE, som är helt tillverkat av återvunnen polyeten. Materialet, som lanserades i maj månad, är den yta på etiketten där information trycks i form av bilder, text streckkod med mera. Avery Dennison breddar också sin CleanFlake-portfölj. Denna innovation belönades med årets Recycling and Sustainability Award av organisationen FINAT och gör det möjligt att återvinna PET i ett slutet kretslopp.

Smarta etiketter

Vidare bygger Avery Dennison upp en interaktiv miljö med stort fokus på intelligenta etiketter. Nya produkter med RFID- och NFC-teknik samt andra tekniklösningar visas upp i vad de kallar är framtidens matbutik. Enligt företaget genomsyras den fiktiva butiken av effektivitet, snabbhet, lagerkontroll och smidig utcheckning vid kassan. Avery visar bland annat RFID-märkning på metall och förpackade vätskor, och en mikrovågsugnssäker etikett med RFID som trots att den värms upp kan ge värdefull information såsom spårbarhet.

Företaget kommer också tala om det nyligen ingångna samarbetet med Pragmatic som utvecklar flexibel elektronik för insättning i förpackningar.

Fotnot: Finat är en europeisk organisation riktad mot den självhäftande etikettindustrin.

 

 

Läs vidare

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01