Se vinnarna i årets Scanstar-tävling

Bidragen i årets nordiska Scanstar-tävling hade fokus på att ersätta plast, minska matavfall och att ge en mer effektiv transport.

Totalt valdes elva vinnare ut i årets nordiska förpackningstävling Scanstar. Dessa har nu rätt att delta i Worldstar-tävlingen.

– Dagens nordiska Scanstar-lösningar kännetecknas av att de är mer hållbara än de förpackningar som de byter ut, säger Per Øyvind Nordberg på norska emballageföreningen. 

20 förpackningsbidrag registrerades till årets Scanstar-tävling. Av dessa valde tävlingsjuryn ut elva vinnare. Juryn meddelar på sin sajt att det inte var helt lätt att utse vinnarna då kvaliteten på årets bidrag var hög.

Scanstar-juryn samlade på bild. Bakre raden: Lasse Lavrsen, Toms Gruppen, Hanna Koivula, Helsinki University, Sandra Pousette, RISE, Ole Anton Bakke, Jotun. Främre raden: Bo Wallteg, Nord emballage, Antro Säilä, Pakkaus, Kari Bunes, på norska Emballageföreningen, Per Øyvind Nordberg.

Mer effektiva transporter

I årets tävling fanns det många bidrag som ersätter plast, minskar matavfall och ger mer effektiv transport. De vinnande bidragen kommer tilldelas ScanStar-priset vid Packaging Days i Sandefjord den 14 november.

– Dagens nordiska ScanStar-lösningar kännetecknas av att de är mer hållbara än de förpackningar som de byter ut, säger Per Øyvind Nordberg på norska emballageföreningen.

Vad tycker du stack ut bland årets bidrag i tävlingen?

– Det är svårt att plocka ut enskilda förpackningar, eftersom alla vinnare är väldigt bra lösningar inom sitt område.

Kan tävla globalt

Scandinavian Packaging Association (SPA) står bakom Scanstar-tävlingen, som hålls växelvis av de nordiska länderna. Vinnare av ScanStar får rätt att delta i WorldStar-tävlingen där hundratals förpackningar från hela världen är med och tävlar.

En del svenska företag

Som Pack Sweden tidigare har berättat så vann Apak AB för sin formgivning av den vattentåliga skruvförpackningen Miljöboxen och för transportemballaget Protector Bags. Smurfit Kappa Sverige och Norge vann med A bright Idea, en förpackning till en lampprodukt, och Mondi/Packoplock fick pris för en förpackning riktad mot e-handeln.

Här kan du se alla vinnarna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *