Seminarier om bioplast:”Det finns stor okunskap”

Hans Friedsam och Nordisk Bioplastförening arrangerar seminarier i höst om bioplast i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

Nordisk Bioplastförening satsar på att öka kunskapen om plast som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror.

– Jämfört med de traditionella plastmaterialen är bioplasterna unga material och det finns stor okunskap, säger ordföranden Hans Friedsam.

Temat lyder Bioplastics – it’s a better choice och seminarierna hålls Helsingfors, Stockholm och Oslo i september. Nordisk Bioplastförening (NBF) som i dag samlar ett 60-tal företag vill gjuta nytt blod i debatten om plast och plastförpackningar som diskuteras flitigt i media, bland allmänheten och bland forskare där plastens existensberättigande står i fokus.

– Plastmaterialen utsätts för närvarande för mycket kritik, oftast ogrundad sådan, mycket av kritiken bygger på ren okunskap. Samhället är i högsta grad beroende av plasterna för att fungera, men vi menar att det finns bättre alternativ i bioplasterna, säger Hans Friedsam, ordförande i Nordisk Bioplastförening.

Att plast, som slängs i naturen, skräpar ner är ett faktum, liksom att stora mängder plastavfall flyter omkring i världshaven, skriver föreningen. Men att förbjuda plasten helt menar de inte skulle gå att genomföra i samhället. Plastmaterialen behövs inom många områden, inte minst till förpackningar och vägen att gå bör istället vara att effektivisera produktionen, skapa bättre hållbarhet och inte minst återvinna.

NBF menar att en satsning på förnyelsebara råvarukällor, för att minska användningen av fossila resurser, istället är rätt väg att gå. Bioplaster är i stark utveckling och kommer att växa ännu starkare i framtiden då det är ett bättre val, enligt föreningen.

– Jämfört med de traditionella plastmaterialen är bioplasterna unga material och det finns stor okunskap. Vi jobbar intensivt med att sprida kunskap och våra seminarier i Stockholm, Helsingfors och Oslo är exempel på det. I början av nästa år är det dags för Köpenhamn.

Seminarierna ska bland annat ge svar på vad som döljer sig bakom begreppet bioplaster, dess egenskaper och om de alltid är komposterbara eller nedbrytbara. I talarlistan finns både tillverkare, konverterare och användare. Representanterna på plats kommer bland annat från European Bioplastics, BASF, FKuR, Iggesund Paperboard och Stora Enso, TÜV Austria Belgium, Hexpol, Arctic Biomaterials Oy, Greenway Denmark, Novamont, NATY AB och Scanfill.

Helsingfors intas 10 september, 11 september är det Stockholm, och avslutningen sker i Oslo den 12 september.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Branschtävling för unga talanger

Empack satsar på ett nytt inslag inför förpackningsmässan i slutet av september.
– Genom att skapa en tävling som lyfter unga talanger inom förpackning tar vi ytterligare ett steg i helt rätt riktning, säger Emelie Törn, projektledare på Empack.

Publicerat av: 

Återvunnen plast i ropet
för växande Tara Pac

Tara Pac satsar på att ligga i framkant med förpackningar av återvunnen plast. Innevarande år genomsyras av fokus på ökad säljkraft och ännu mer digital marknadsföring för företaget. Nya förpackningssegment som kosmetik och läkemedel är något de kommer att lägga lite extra fokus på.
– När du tänker på Tara Pac så ska du tänka miljövänliga förpackningar. Det är vårt största fokus och utmaning framöver, säger marknadschef Yasmine Ströberg.

Publicerat av: