Seminarier om bioplast hålls i tre huvudstäder

I höst håller Nordisk Bioplastförening seminarier om bioplast i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

Nordisk Bioplastförening satsar på att tvätta bort plastens skamfilade rykte, och istället informera om förtjänsterna med plaster, som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror.

Temat lyder Bioplastics – it’s a better choice och seminarierna hålls Helsingfors, Stockholm och Oslo i september. Nordisk Bioplastförening (NBF) som i dag samlar ett 60-tak företag vill gjuta nytt blod i debatten om plast och plastförpackningar som diskuteras flitigt i media, bland allmänheten och bland forskare där plastens existensberättigande står i fokus. Arrangören skriver i ett pressutskick att ”seminariernas mål och syfte är att i en tid, då plast som material och begrepp har placerats vid skampålen, informera om förtjänsterna med plaster, som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror.”

Att plast, som slängs i naturen, skräpar ner är ett faktum, liksom att stora mängder plastavfall flyter omkring i världshaven, skriver föreningen. Men att förbjuda plasten helt menar de inte skulle gå att genomföra i samhället. Plastmaterialen behövs inom många områden, inte minst till förpackningar och vägen att gå bör istället vara att effektivisera produktionen, skapa bättre hållbarhet och inte minst återvinna.

NBF menar att en satsning på förnyelsebara råvarukällor, för att minska användningen av fossila resurser, istället är rätt väg att gå. Bioplaster är i stark utveckling och kommer att växa ännu starkare i framtiden då det är ett bättre val, enligt föreningen.

Seminarierna ska bland annat ge svar på vad som döljer sig bakom begreppet bioplaster, dess egenskaper och om de alltid är komposterbara eller nedbrytbara.

Publicerat av: 

Dela artikeln

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Milstolpe för Bobst

"Teknik som kommer att revolutionera flexobranschen" stod det i inbjudan till Bobsts…

Sjösätter kunskapssajt om etikettryck

Heidelberg och dotterbolaget Gallus sjösätter en sajt som ska ge tryckaren all möjlig expertis och kunskap om etikettryck.
– Vi har konstaterat att det fattas oberoende informationskällor som kan vara till fördel för både etikettköpare, etikettproducenter och leverantörer till branschen, säger Rickard Rafstedt på Heidelberg.

Publicerat av: 

Så blir Fachpack 40 år

Mässdagarna på årets Fachpack i tyska Nürnberg lägger krutet på miljövänliga och hållbara förpackningar. Temat heter Enviromentally friendly packaging och tar fasta på hur förpackningsindustrin, från perspektivet Tyskland och övriga Europa, arbetar inom detta område. Åtta svenska företag finns med på utställarlistan.

Publicerat av: