Stora Enso storsatsar på kraftliner

Produktionen av förpackningskartong ska öka när Stora Enso investerar närmare 350 miljoner euro. 365 anställda sägs upp i samband med omställningen.

Stora Enso, global leverantör av förnybara förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper ändrar riktning på pappersbruket i finska Uleåborg till förmån för förpackningstillverkning. Företaget uppger att investeringen på cirka 350 miljoner euro omfattar en konvertering av pappersmaskin 7 för produktion av högkvalitativ nyfiberbaserad kraftliner. Produktionen kommer att rikta sig mot globala exportmarknader, mot diverse branscher i förpackningssegmentet, och  förväntas vara i rullning i slutet av 2020. Projektet innebär också en stängning av pappersmaskin 6 och arkanläggningen.

– Konverteringen av Uleåborgs bruk skapar möjligheter för Stora Enso att ytterligare stärka sin position på den växande förpackningsmarknaden och innebär ett stort steg framåt i företagets transformation. Vi har beprövad erfarenhet av att driva stora konverteringsprojekt på ett framgångsrikt sätt, då vi redan har konverterat en pappersmaskin vid bruket i Varkaus för produktion av kraftliner, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström.

Den nya produktionslinjen att producera både brun och vit kraftliner. Kapaciteten uppskattas till på 450 000 ton årligen. Det kommer också att göras en modifiering av massabruket och torkmaskinen för att producera oblekt brun massa, samt satsningar på förbättrade miljöresultat. I och med omställningen kommer 365 personer förlora sina anställningar, enligt företaget, som hänvisar till de fackliga förhandlingarna som inleddes i slutet av mars. Uppsägningarna kommer främst att ske i slutet av 2020, när Uleåborgs bruk slutar att tillverka träfritt bestruket papper.

– Ekonomisk tillväxt, hållbarhet och livsmedelssäkerhet är några av de främsta drivkrafterna på förpackningsmarknaden. Konverteringen ger oss möjlighet att erbjuda våra kunder en innovativ kraftlinerprodukt med högpresterande egenskaper i form av styrka, tryckbarhet och livsmedelssäkerhet, säger Gilles van Nieuwenhuyzen, chef för Stora Ensos affärsområde Packaging Solution.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Vd:n på FTI lämnar

I början av förra året tillträdde Håkan Ohlsson som vd för branschorganisationen…