Vattenbaserad lackning av digitaltryckta förpackningar

Tommy Segelberg, Plockmatic Group och Tony Michiels, Argos Solutions.

Plockmatic Industrial fortsätter utvecklingsresan med Argos Solutions och presenterar en vattenbaserad lösning speciellt utvecklad för lackning av digitaltryckta förpackningar.
– Jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning, säger Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial.

Plockmatic Industrial knyter ihop säcken med en lansering som gör deras uppsättning av lackverk komplett. Det handlar om maskinen AQUA som är anpassad för bland annat lackning av digitaltryckta förpackningar. Som namnet ger en vink om är det en maskin som är helt vattenbaserad. Plockmatic använder sig utav Argos Solutions patenterade teknik för att utveckla portföljen av så kallade uv-coaters.

Enligt Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial, är det affärsmässiga samarbetet med Argos det effektivaste och mest kostnadseffektivaste sättet att utveckla en produkt som behövs på marknaden – på så kort tid som möjligt.

– I Plockmatic Groups miljöstrategi så ser vi ett behov av att kunna erbjuda en miljövänligt kostnadseffektiv lösning och inte bara för förpackningsmarknaden, utan även till exempel fotoboksmarknaden, säger Tommy Segelberg.

Godkänt för livsmedel

I Plockmatic Industrials portfölj finns UV-coaters för HD LED, Cold UV och nu det senaste tillskottet – Plockmatic AQUA som är en lösning för vattenbaserad lackning.

AQUA producerar med ett lack som är godkänt för användning till livsmedelsförpackningar. Hastigheten är satt till 45 meter i timmen, men framgent planerar tillverkaren att öppna för 60 meter i minuten. I och med att processen enbart sker med vatten så lämnar maskinen inte ifrån sig några giftiga gaser. Det gör att användaren inte behöver investera i ventilation eller utsug.

 

AQUA finns för leverans i formatet B3 eller B2 och kan användas både inline och offline.

På frågan vilka som är AQUA-maskinens mest innovativa funktioner framhåller Segelberg produktionskostnaden där coatingvätskan är nere på 2-4 gram per kvadratmeter. Även den låga torktemperaturen, 30 grader.

– Det är unikt då vi använder oss av ett speciellt torksystem, IR/Thermal-Air. Genom att använda denna IR-torkningsmodul så slipper vi den dyrare Anylox chamber-tekniken för att få coatingen att appliceras med en slät yta.

Låg produktionskostnad

Lackverket ger flera fördelar för användaren, enligt Segelberg. Den finns för leverans i formatet B3 eller B2. Den fungerar även för både för inline och offline bruk med de kända tryck och printteknikerna på marknaden.

– Att sedan priset på enheten och priset på produktionskostnaden är de lägsta på marknaden i detta produktion segmentet gör det verkligen till ett attraktivt erbjudande.

Vilka typiska kunder ser ni har ett behov av maskinen?

– Plockmatic AQUA riktar sig absolut till förpackningstryckaren och förpackningskonverterare, men jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning. De bok- och fotobokstryckerier som jag har besökt det sista året är alla extremt nöjda med de tekniker som vi nu kan erbjuda med Argos teknik och patent. Och det bör vara intressant för dem att nu även kunna titta på en vattenbaserad lösning, avslutar Tommy Segelberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Heidi Graff: ”Redan en stor framgång”

RR Print laddar med sina partner inför etikettmässan Labelexpo i Bryssel. Ur sortimentet visar företaget fördelarna med nya uv-flexofärgerna Pure Tone och Pure Aqua.
– De är redan en stor framgång och lanseringen av den nya serien cementerar helt enkelt vår status som en innovativ färgleverantör på marknaden.

Publicerat av: 

Rekord med utställare på mässa

Den 18–19 september är det dags igen för Sign, Print&Pack-mässa i danska Odense. Pack Sweden tar ett förhandssnack med mässgeneralen Lis Lykke inför den stundande tryckmässan som bland annat bjuder på förpackningar i mindre storlekar.

Publicerat av: